Mi micsoda? A karob

Hallottál már a szentjánoskenyérfáról? Esetleg arról,hogy magjából finom ízesítő készül ami a kakaóhoz hasonlít? Most megtudhatod mi is a karob!

Honnan származik?
A szentjánoskenyérfa terméséből - amelyet a szegények eledelének tartottak évezredek óta -  állítják elő. Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét a sivatagi bolyongásai során. Magjait az ókorban pénzként és súlymértékként is használták, aranyat és drágaköveket mértek a segítségével.

Mit tartalmaz?
Az őrölt szentjánoskenyérfa magja a kakaóra hasonlít, édeskés ízű gazdag A és B vitaminban, kalciumban. Zsírtartalma viszont alacsonyabb mint a kakaóporé, valamint nem tartalmaz glutént, laktózt, koleszterint, koffeint és nátriumban is szegény. Ajánlott gyermekeknek, várandós és szoptató anyáknak, liszt, tejcukor és kakaóra érzékenyeknek. Nyugodtan fogyaszthatják szívbetegségben és köszvényben szenvedők is.

Mi készüljön belőle?
Minden olyan ételünkhöz használhatjuk amelyhez kakaóport adnánk. Jól oldódik hideg és meleg folyadékokban, így készülhet belőle reggeli ital, turmix, tejes finomságok. Süthetünk is vele süteményeket, tortákat, kekszeket, kalácsokat valamint fagylaltok, pudingok, levesek készítéséhez is tökéletes.


Recept tippek:
Sacher torta>>
Mandulás-kesudiós karobtorta>>
Narancsfűszeres epertorta>>
Kókuszos mákosgolyók>>

Patocskai Nikolett