Kockázatos az ejtőernyőzés? Szerinted?

A hibás ejtőernyő nyilvánvalóan halálos az ejtőernyősre nézve, de emberi mulasztásból gyakrabban következik be baleset - állítja egy sürgősségi orvos, aki maga is gyakorolja és tanulmányozza ezt a sportot.

Dr. Anton Westman a svéd Umea Egyetemi Kórház orvosa, aki kezelt már sérült ejtőernyőst, sőt, maga is szenvedett hasonló balesetet, meg akarta vizsgálni azt a kérdést, hogy az emberi tényezők játszanak-e nagyobb szerepet a sérülésekben és halálesetekben.

"A rövid válasz az, hogy igen.” – mondta Westman. “Bővebben pedig úgy vélem, a kulcs az ember, a felszerelés és a technológia közötti összefüggésben keresendő.” Westman hat tanulmányt végzett a disszertációjához, melyben az ejtőernyősök és bázisugrók körében előforduló sérüléseket vette számba. Azt találta, hogy Svédországban az ejtőernyős ugrás során előforduló halálos balesetek kockázata nagyjából a szülés során fellépő anyai halálozással egyforma mértékű, vagyis nagyjából 100 000 ugrásból 1 esetben fordul elő. Az is igaz, hogy egy ejtőernyős egy nap akár tíz ugrást is végrehajthat, mellyel növeli a baleset esélyét.


A fő problémát az szokta okozni, ha a szabadesés korai szakaszában nem ellenőrzik megfelelően a stabilitást. Különösen a kezdőknél gyakori, hogy vadul kapálózni kezdenek. Ettől belecsavarodhatnak a hevederekbe, vagy nem tudják kinyitni az ernyőt. A tapasztalt Westman is került hasonló helyzetbe 2005-ben, mikor a bal válla kiugrott a levegőáramlás miatt. Vissza tudta nyerni az irányítást és visszahelyezte a saját vállizületét útközben, úgy, hogy szélesre terpesztett lábaival egyensúlyozott. A vízbe landolás szintén okozhat halálos balesetet, ha nincs a sportolón mentőmellény, vagy nem működik, esetleg, ha a mentőernyő a vízben kinyílik. A halálos balesetek közül minden harmadikban az ernyőt sikerült kinyitni. Minden negyedik pedig túlélte a földbe vagy a vízbe való becsapódást és a kórházban vagy a mentőben haltak meg. Azok, akik egy bizonyos sebességnél gyorsabban érnek földet mindenképp azonnal meghalnak.

HarmoNet tipp: Adrenalin lovagok - avagy ki a leglazább... ejtőernyős? >>

Az ejtőernyős ugrás először szükségszerűségből történt, később alakult át sporttá. A XIX. század hőlégballonosai kezdetleges ernyőket használtak. Az I. Világháború katonai repülőgépeivel egyidőben pedig megszületett az igény erre a fajta menekülési lehetőségre. A II. Világháborúban már ejtőernyősök tömegét vetették be. Ekkoriban még tízszer annyian sérültek meg az ugrások során, mint a háborút követően, részben azért, mert az éjszakai támadások során a sötétben, egyenetlen felszínre nehéz volt leszállni.A modern ejtőernyőzés sokkal biztonságosabb tevékenység,
még a kezdeti szabadidős formájához képest is. Az Amerikai Ejtőernyős Szövetség jelentése szerint 2007-ben 2,2 millió ugrásból 821 sérülés és 18 haláleset következett be. A bázisugrás, vagyis amikor magas épületekről vagy sziklákról ugranak le, sokkal veszélyesebb. Leggyakrabban az okoz gondot, hogy az ernyő az ugrás kiindulópontja felé nyílik, az ernyő összeomlása miatt pedig a bázisugró megsérülhet vagy meghalhat. A bázisugrások számát nehéz pontosan meghatározni, mert a tevékenységet még nem szabályozták, részben illegális. Westman azonban becslést adott róla, részben a bázisugrás úttörőjének, Nick Di Giovvaninak a nyilvántartása alapján, aki 1985 óta tartotta számon a haláleseteket."Nagyon nehéz pontos adatokat szogáltatni, de legóvatosabb becslések szerint is a bázisugrásból eredő halálesetek kockázata 60-90-szeres az ejtőernyőzéshez képest.” – nyilatkozta a LiveScience-nek Westman. Munkáját részben Lukas Knutssonnak dedikálta, aki bázisugró oktató volt és 2002. október 11-én vesztette életét Svájcban. Ernyője egy turbulencia miatt beleakadt az egyik hevederbe.

Medipress