Bér koldusok - Újra itt van a bűz-csapat!

Minden piros lámpához, minden közintézmény és templom kijárata elé, minden nagyobb gyorsétteremhez jut egy-egy belőlük. Tökéletes logisztikával szórják szét őket a városban. Valódi törvény nincs ellenük, sajnos még azok ellen sem, akik vérlázító módon kisgyerekkel állnak ki.

Járnak a metró kocsikban, a combino villamosokon. Nem csak Budapesten, de már a nagyobb városokban, Győrött, Miskolcon, Pécsett is felbukkantak. Akár a hóvirág a talajból, úgy dugták elő szurtos fejüket a jó idő beköszöntével a Romániából importált bér koldusok.

Megoldást a rendőrség sem kínál – rendes törvény kéne, ami nincs. Suttogók tudni vélik, hogy a maffia érdekek szálai magasra gyűrűznek, így nem is várható hatásos törvény; a koldus-céh belső ügyeiért önmaguk felelnek. Rontják a városképet, frászt hoznak a jóhiszemű koca-Suzukisra a lámpánál, és felbosszantják a rutinos taxisokat. Lejmolnak a külföldiekről, akik márkás fotómasináikkal remek magyar (??) szocio-fotókat rittyentenek róluk. Pompás ország image.


A legtöbben nem beszélnek magyarul, vagy csupán néhány szót tudnak. Sokan vannak köztük, akiket a család „adott el” gyerekkel együtt, valamilyen tartozás fejében. Többeket szándékosan csonkítottak meg korábban, hogy a koldulás jobb bevételi forrás legyen. A legtöbbjük írástudatlan, vagy minimálisan iskolázott. Méltatlan körülmények között tartják őket, rosszabbul, mint az állatokat. A koldusokat futtatók minden pénzt elvesznek tőlük – kémeik jelen vannak a városban mindenütt, szemmel tartják a béreseket.

Ezek a szerencsétlenek a felkínált ételt elutasítják, ruha-adományt nem fogadnak el, beszélgetni nem mernek, nem lehet velük szóba elegyedni.
Néhány szó románul, suttogva. Ez a legtöbb, amit várhatunk. A munkalehetőség felkínálására többnyire nem reagálnak, ilyesmit nem is vállalhatnak el. Nem jellemző rájuk az agresszivitás, inkább megfélemlítettek. A magyar hajléktalanokat a koldust futtatók többnyire elűzik, száműzik a környéki erdőkbe, vagy a módosabb házak kukái mellé.

HarmoNet tipp: Álkoldusok Európa szerte >>

Ezúton is felhívjuk a figyelmet:
Csak az adjon pénzt nekik, akinek feltett célja, hogy a koldus maffiát támogassa. A többiek inkább szánják adományukat valamilyen jobb célra. Aki teheti, mondja el ismerősöknek, barátoknak, beszélgessünk a hozzánk érkező külföldiekkel is erről a kérdésről, hiszen addig jó üzlet csupán a bérkoldultatás, míg van olyan palimadár, aki pénzt ad nekik.

Várlajai
Képek: Piqs.de