Csajok a csúcson - a legprofibb női polgármesterek a világban

Sok sikeres nő bizonyította, hogy a hölgyek is képesek nagyobb városok polgármesteri teendőinek ellátásra; akadt, aki kulturális főváros vagy éppen olimpiának otthont adó metropolisz élén is szerepelt, nem kevés sikerrel.

A marylandi Baltimore hat és félmilliós nagyvárosát is egy hölgy irányítja. Sheila Dixon 17 évig foglalkozott kereskedelemmel, miután a baltimore-i képviselőtestület tagja majd elnöke lett. Az USA 21. legnagyobb városát 2007. januárja óta vezeti.Martine Aubry
a francia szocialista párt főtitkára és egyben Lille polgármester asszonya is. A politikai szerepvállalást már a génjeiben is örökölte, hiszen édesapja Jacques Delors EU-politikus, akit a közös valuta egyik atyjának is tekintenek. Aubry korábban két alkalommal a francia kormány munkaügyi miniszteri posztját is betöltötte, jelenleg második terminusát tölti a francia város élén. Az ő regnálása alatt volt Lille 2004-ben Európa egyik kulturális fővárosa, amikor is sikerült jelentősen átalakítani a város imázsát.HarmoNet tipp:
Milyen hivatásra születtél? - Születési dátumod elárulja, milyen munkakör betöltésében leszel sikeres! >>

Atlanta
első női polgármestere, az első afro-amerikai nő egy nagyobb déli város élén. Shirley Franklin 2002 óta Georgia állam fővárosának vezetője, korábban a georgia-i demokraták pénztárnokaként is szolgált, valamint elnöke volt a demokrata polgármesterek országos szervezetének is.Dora Bakoyannis
komoly politikai dinasztia sarja, apja Görögország miniszterelnöke is volt. Férje halálát követően lépett politikai pályára, férje mandátumát megszerezve egy athéni választókörzetben. Később kulturális miniszterként is tevékenykedett Görögországban, míg végül 2002-ben Athén polgármesteri címét szerezte meg. Részt vett a 2004-es olimpia előkészítésében és lebonyolításában. Ő volt az első női polgármester, aki az olimpiai játékokat fogadta. 2006-ban otthagyta polgármesteri pozíciót és külügyminiszter lett, ezt a posztot tölti be jelenleg is.


HarmoNet tipp: Valódi férfi kell? Csak igazi nőknek! - Nőiség fejlesztés felsőfokon! >>