Kiállítják a legendás cigányprímás hegedűjét

A száz évvel ezelőtt elhunyt legendás hódmezővásárhelyi cigányprímás, Czutor Béla, vagyis "Béla cigány" több mint háromszáz esztendős hegedűjét is kiállítják a Tornyai János Múzeum április 30-án, csütörtökön 17 órakor nyíló helytörténeti tárlatán. A kiállításon a két világháború között szolgáló tekintélyes vásárhelyi polgármester, Soós István személyes dokumentumai között pedig közszemlére kerül egy különleges forrásnak számító "érettségi találkozó szerződés" is.

Soós István 1880-ban érettségizett, majd a budapesti tudományegyetemen jogot végzett. Ott mások mellett Szilágyi Dezső igazságügy miniszter tanítványa volt. 1918. októberében, az őszirózsás forradalom küszöbén választották meg Hódmezővásárhely polgármesterévé. Városvezetői működésénrk másfél évtizede alatt a dél-alföldi település modernizálódott; utakat építettek és több tízezer csemetét ültettek. Polgármestersége alatt tizenegy új iskola, három óvoda és két napközi otthon létesült, ekkoriban épült a városi partfürdő is. A világgazdasági válság éveiben úgynevezett ínségmunka keretében  közel 10 ezer embert foglalkoztattak, s láttak el élelemmel.

A tekintélyes polgármester kiállításra került személyes dokumentumai között felbukkan egy a történészek által eddig nem ismert forrás is. A kutatók sem ismertek korábban olyan dokumentumot, amelyben az érettségiző diákok szabályos szerződést kötöttek arra vonatkozóan, hogy tíz év múlva újra összejönnek és megvitatják az eltelt évek tapasztalatait. A szerződő felek vállalták, hogy csak rendkívüli ok – halál, betegség – állhatja útját a találkozó létrejöttének.

Czutor Béla, Béla cigány muzsikus család sarja, apja vezérprímás, anyai nagyapja klarinétos volt. Balázs Kálmán, a híres pesti cigányprímás fényes sikert ígért Béla cigánynak a fővárosban, ám ő mégis ragaszkodott szülővárosához, Hódmezővásárhelyhez. Czutor Béla baráti kapcsolatot ápolt a másik legendával, Dankó Pistával és az országszerte ismert Erdélyi Náci szegedi cigányprímással. A most nyíló tárlaton az érdeklődők láthatják Béla cigány 322 éves dél-tiroli készítésű, máig jó állapotban lévő hegedűjét is.

A Tornyai-múzeum június 14-ig látható kiállításán további elismert vásárhelyi polgárok személyes dokumentumait - okleveleket, kitüntetéseket, ódon fotókat - is megtekinthetnek az érdeklődők.