Agy-bajok: 10 trükk a szellemi frissességért

Azt elfogadjuk, hogy az ízületeink és a tüdőnk teljesítménye egyre csökken, ahogy öregszünk, de ugyanezt az agyunkkal kapcsolatban nem tűrjük el. Van néhány megelőző tipp, és néhány, amiről nyugodtan elfeledkezhetünk.

Ingerelje az agyát
Mindegy, hogy keresztrejtvény, sodoku vagy más agytorna, nem biztos, hogy valóban formában tartják az agyat. A képzettség hiánya azonban erőteljesen jelzi a kognitív visszaesést. Minél többet próbált tanulni, annál jobban fog menni az agytorna később is. A megoldás kulcsa valami új. Az ismeretlen kihívása valószínűleg hatékonyabb, mintha mindig ugyanazt a keresztrejtvényt oldjuk meg.

Nem kellenek a táplálék-kiegészítők
A kiegészítőknek egyre rosszabb a hírük, még a régi kedves ismerős multivitamin-készítmény is csak kidobott pénz. Az agyserkentők, mint amilyen a ginkgo és a melatonin szintén mehetnek a kukába. Igaz, hogy “természetes” alapanyagokat tartalmaznak, még lehetnek mellékhatásaik.

Kapcsolódjon ki
A stressz túlterheli az agyat, mert elönti káros vegyületekkel a hippokampuszt és más, a memóriában szerepet játszó agyi területet. Néhány tudós azt feltételezi, hogy a kiegyensúlyozott élet és a relaxáció, mint pl. a jóga, társas összejövetelek és a kézimunka késleltetheti a memóriazavarokat azzal, hogy csökkentik a stresszt. 

Egyen halat
Néhány elmélet a hal étrendbe való iktatásának tulajdonítja az elképesztő tanulási képességek kialakulását. Az esszenciális zsírsavak, mint pl. az Omega-3, nélkülözhetetlen az agyi funkciók szempontjából, és előnyösnek tűnnek az agykárosodással járó folyamatok, továbbá a depresszió kezelésében. A kiegészítők hatékonysági vizsgálata vegyes eredményeket hozott, más forrásokból szerezzük be az adagunkat, pl. zsíros halakból, vagy növényevő állatok húsából. 

Élvezze a kávét
Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koffein megvédheti az agyat. Nagyléptékű tanulmányok állítják, hogy napi 2-4 csésze biztosíthatja a normális agyműködést, és 30-60 %-kal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulását. Az nem tiszta, hogy az előnyöket a koffeinnek köszönhetjük, vagy az antioxidánsoknak, de az a jó kis délutáni tejeskávé valószínűleg javított a mai teljesítményen, és a tíz évvel későbbin is. 

Jót tesz a szépítő alvás
Mikor pihenünk és álmodunk, az emlékek újra előtörnek, egyesek kitörlődnek, mások elraktározódnak. Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint ha nem alszunk, akkor fehérjék épülnek a szinapszisokra, és ettől lehet, hogy nehezebben gondolkodunk és sajátítunk el új ismereteket. Ha valaki krónikus alvászavarban szenved, akkor idősebb korábban visszaesik a mentális teljesítőképessége, bár lehet, hogy az összefüggés nem ok-okozati. 

HarmoNet tipp: Átütő eredmények: A fogyás és súlymegtartás alappillérei - a gondolkodásmód >>

Vigyázzunk a testünkre

A többnyire megelőzhető betegségek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás és a magas vérnyomás mind hatással vannak az agyra is. Összefüggésbe hozzák őket a szellemi hanyatlás és a memóriazavarok kockázatával is. Ha rendben tartjuk a keringésünket, elkerüljük a cigarettát és a telített zsírsavakat, akkor kevésbé jelentkezik az életkorral összefüggő agykárosodás. 

Figyeljünk az étkezésünkre
A túlzásba vitt lakmározás agyi elváltozásokhoz vezethet, ugyanakkor a túl kevés kalóriabevitel úgyszintén. Az extrém fogyókúra okozhat megnyugvást (ez magyarázhatja az anorexia-függőséget), de sok tanulmány kapcsolatba hozta a szórakozottsággal, zavarodottsággal és az emlékezet-kieséssel. Enni, enni, enni

A túl sok és a túl kevés energia is zavart okoz az agy finom működésében. Az alacsony cukor-és magas rosttartalmú diéta némi fehérjével és zsírral lassaban bontódik le az agyban, mint a magasabb cukortartalmú ételek (cukrok és fehér keményítő). A kiegyenlített emésztés megbízhatóbb energiaáramlást biztosít az agyba, így optimalizálja a szerv hosszú távú egészségét és teljesítményét. 

HarmoNet tipp: Létfontosságú tápanyag: Gyermekeink lelki táplálása >>

Mozogjon!

A tudósok kezdik azt feltételezni, hogy a rendszeres aerobic edzés lehet a legfontosabb, amit megtehet az agy hosszú távú egészségmegőrzéséért. Míg a szív és a tüdő hevesen reagálnak egy sprintfutásra, az agy szép lassan és csendesen edződik. Az elméje frissessége érdekében naponta legalább 30 percet töltsön testmozgással.

Medipress
Képek: Piqs.de