Autizmus és a mama életkora

Az idősebb édesanyák gyermekei és a medencevégű fekvésben elhelyezkedő babák között kétszer gyakrabban fordul elő az autisztikus spektrum zavar (ASD), állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint ez megerősíti a korábbi vizsgálatok eredményeit és azt, hogy az autizmusnak nagyrészt genetikai alapjai vannak.

Dr. Deborah Bilder, a Utah Egyetem Orvosi Karának pszichiáter docense olyan 1994-ben születetteket vizsgált 8 éves korukban, akiknél akkor állították fel az ASD diagnózisát, 132 esetben sikerült a születéskori adatokat is fellelni. A kontrollcsoportot 13200 olyan gyermek alkotta, akinél nem állapítottak meg ASD-t. A medencevégű fekvésben született gyermekeknél kétszer akkora volt az ASD kialakulásának esélye (az ilyen babák rendszerint császármetszéssel születnek), míg a 35 évnél idősebb édesanyák gyermekei között 1,6-szoros, közöttük az először szülőknél 1,8-szoros volt a kockázat.

Bilder azonban hangsúlyozta, az aboszolút kockázat még mindig alacsony marad, így aggodalomra semmi ok, ám további vizsgálatokra van szükség egy potenciális genetikai ok felderítéséhez. „Nagyon sok családot látok autista gyermekekkel, főként itt Utah-ban, ahol nagyobbak a családok” – mondta Bilder arra utalva, hogy az ASD családi halmozódást mutat, azonban méhen belüli környezeti tényezőkkel is számolni kell. Ám a kutatók nem állítják, hogy a medencevégű fekvés vagy az idős anyai életkor az ASD okai lennének, valószínűleg egy méhen belüli tényező okozza a medencevégű fekvést, amely később autizmushoz, mint az ideg-izom fejlődésének zavarához vezet.

Dr. Eugene R. Hershorin, a Miami Egyetem Gyermekviselkedési Klinikájának orvosigazgatója és gyermekgyógyász docense szerint a gyakorlatban nem sokat lehet kezdeni az eredményekkel, mivel túl sok további kérdést vetnek fel. Azonban az idősebb édesanyák esetében jól ismert a fejlődési rendellenességek magas gyakorisága, ez nagyobb súllyal kellene a latba essen, mint a medencevégű fekvés.

A tanulmány a Pediatrics folyóirat májusi számában jelent meg.

HarmoNet tipp: Autizmus.lap >>

Medipress