Digitális radiológia - új módszer a gyógyításban

A hévízi Szent András Reumakórház több tízmillió forintos beruházásának köszönhetően, a betegek kivizsgálása 2009 februárja óta a digitális radiológia legkorszerűbb eszközei segítségével történhet az egészségügyi intézményben. Az elmúlt három hónap tapasztalatait Dr. Szekeres László, az intézmény orvos igazgatója foglalta össze.

Dr. Szekeres László elmondta: A Szent András Reumakórház azon hazai egészségügyi intézmények egyike lett, ahol a betegség pontos diagnózisának megállapítását a digitális radiológia legkorszerűbb eszközei segítik. A digitális radiológia februári indulása óta túl vagyunk a 700. vizsgálaton, és a tapasztalatok minden szempontból pozitívak - a kórház dolgozói és betegek egyaránt profitálnak az új rendszerrel járó szakmai előnyökből. Az új eljárásnak köszönhetően rövidebb a várakozási idő és a vizsgálatok ideje is lecsökken, ugyanis már nem filmalapú, hanem digitális felvételek készülnek, és így nem kell várni a hosszadalmas filmelőhívásra.A beruházással megteremtette a digitális radiológia műszaki-informatikai hátterét is, beszerezte a szükséges digitális adattárolókat, és az egyéb technikai feltételeket is folyamatosan biztosítja.
Például ha korábban a röntgenfelvétel egyes részeit közelebbről kívánták megvizsgálni, nagyítóra volt szükség - az új technológiának köszönhetően a felvételeket ma már egy egérkattintással lehet nagyítani, kontrasztosítani, vagy pozitívból negatívba forgatni - vagyis minden feltétel adott ahhoz, hogy a vizsgáló orvos a lehető legrészletesebb, utólag is módosítható felvételt kapja. A felvételek minősége minden esetben kitűnő és a vizsgálat képei digitális adathordozókra rögzíthetőek, így élettartamuk is sokkal hosszabb.

HarmoNet tipp: Természeti kincsünk - Hévíz >>

Az orvos igazgató további pozitívumokat is kiemelt:
Az előhívott képek kiértékelése, a konzultáció és az archiválás is az új informatikai rendszeren történik. A kiértékelés folyamata lerövidül, egyszerűbb és részletesebb lehet. A digitális technikának köszönhetően megszűnik a földrajzi távolság a szakorvosok között, hiszen a digitalizálás révén a világ bármely területén, számítógép és internet segítségével megoszthatják egymással észrevételeiket, meglátásaikat a szakemberek.Dr. Szekeres László elmondta:
Az új berendezések működtetése külön szakmai továbbképzést, új szakembert nem kíván. Az archiválás, a képek tárolása ezen új formáját az Intézmény szakasszisztensei példaértékű gyorsasággal sajátították el. Az eljárás nem csupán időtakarékos, hanem gazdaságos is, hiszen nincs szükség a továbbiakban előhívólemezre és röntgenfilmre sem.