Sokkoló: A bébitápszerek egy része hatalmas mennyiségű cukrot és zsírt tartalmaz

Egyes bébitápszerek annyi cukrot és telített zsírokat tartalmaznak, mint a csokis kekszek vagy egy sajtburger - derült ki egy brit felmérésből.

A Gyermek Élelmiszer Kampány (Children’s Food Campaign, CFC) több mint 100, csecsemőknek és kisgyermekeknek készült élelmiszert vizsgált meg, mely során kiderült, hogy a Farley kétszersült 29 százaléka cukor, és  egyes Cow & Gate kekszek transz zsírokat tartalmaznak – amely összefüggésben áll a szívbetegségekkel. „A felmérés eredményei elkeserítőek.” – közölte Christine Haugh, a CFC szóvivője.

„Számos, a kereskedelemben kapható csecsemő és kisgyermek ételt egészségesként hirdetnek. A valóságban – cukor és telített zsírok tekintetében – rosszabbak akár egyes junk food-oknál is (a kifejezésnek pontos magyar megfelelője nincs, de az egészségtelen, általában gyorsan elfogyasztott ételeket jelenti).

A CFC felmérés szerint a Heinz által gyártott 100g Farley kétszersült 29g cukrot tartalmaz, amely jóval több, mint egy ugyanannyi mennyiségű csokoládés keksz. A Heinz Toddler’s Own Mini Sajtos Keksz 100g-ja 7,3 százalékban tartalmazott telített zsírokat, amely meghaladja a McDonald’s ugyanakkora tömegű sajtburgerének 6,7g zsírtartalmát.

A Cow & Gate, amely csecsemők és kisgyermekek számára gyárt tejes tápszereket, a felmérésre reagálva beszüntette babakekszének gyártását. „Az Élelmezésügyi Intézettel egyeztetve leállítottuk a babakeksz gyártását, mikor rájöttünk, hogy hidrogénezett zsírt tartalmaz, melynek egy kis része transz zsír.” – közölte a szóvivő.

A CFC, amely a Sustain élelmiszer és gazdálkodási kampány csoport tagja, az Angliában márciusban kapható, összesen 107 csecsemő és kisgyermek élelmiszer tápanyag tartalmát vizsgálta meg. Eredményeik szerint csupán a termékek felében volt alacsony a telített zsír mennyisége – ahogy az az Élelmezésügyi Intézet irányvonalai meghatározzák.

Medipress