Kiút a munkanélküliségből - a rugalmas munkavégzés

Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a rugalmas munkavégzés lenne a csodafegyver a munkanélküliség problémájára Európában. Ugyanakkor mégis ez a lehető legjobb megoldás korunkban. A jelenlegi hullámvölgy felbátorítja a munkaadókat arra, hogy a rugalmas munkavégzésre, mint egy praktikus és költséghatékony megoldásra gondoljanak, mellyel megtarthatják tehetséges munkavállalóikat.

Az alkalmazottak szerint a rugalmas munkavégzés Európa szerte fellendíthetné az álláspiacot, derült ki az Avaya legújabb felméréséből:
Az alkalmazottak mind Európában és Oroszországban úgy gondolják, hogy rugalmas munkavégzéssel a foglalkoztatás szintjét jelentősen emelni lehetne. A megkérdezettek 85 százaléka biztos benne, hogy ezáltal új munkahelyek jönnének létre, a dolgozók megtarthatnák munkahelyüket, sőt, visszatérhetnének a munkaerőpiacra. Nagyobb rugalmassággal a vállalatok fokozhatnák termelékenységüket és képesek lennének megtartani tehetséges munkavállalóikat a szervezeten belül. 


A tények egy független kutatás eredményei, amely Európában és Oroszországban készült a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatban. A kutatás során több mint 3500 francia, német, spanyol, olasz, orosz és egyesült királyságbeli munkavállalót kérdeztek meg. Európa szerte erős a munkavállalókban a vélemény, miszerint a rugalmas munkavégzés az álláspiac fellendítésének megfelelő eszköze, ezzel a véleménnyel legtöbben Oroszországban (91%), Spanyolországban (87%) és az Egyesült Királyságban (88%) értenek egyet. Mikro ökonómiai szinten a válaszadók 35 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalatok jelentős összeget spórolnak azáltal, hogy rugalmas munkaidőben dolgozó alkalmazottaik nem tartózkodnak egész nap az irodában. 

HarmoNet tipp: Ami beteggé tesz - a munkanélküliség. 10 állásvadász tipp, pánik helyett! >>

Általánosságban az emberek kétharmada (67%) biztos benne, hogy boldogabbak, akik rugalmas munkaidőben dolgoznak
, a megkérdezettek több mint fele szerint (51%) a munkájuk is hatékonyabb, sőt, szinte minden második ember (46%) úgy véli, hogy sokkal keményebben dolgoznak, mint azok, akik az irodában tartózkodnak. Az Egyesült Királyságban a rugalmasság a lojalitással is összekapcsolódik - 52 százalék szerint a rugalmas munkaidőben dolgozók lojálisabbak munkaadójukhoz. 

“Túlságosan egyszerű lenne azt mondani, hogy a rugalmas munkavégzés lenne a csodafegyver a munkanélküliség problémájára Európában. Ettől függetlenül hiszek benne, hogy a jelenlegi hullámvölgy felbátorítja a munkaadókat arra, hogy a rugalmas munkavégzésre, mint egy praktikus és költséghatékony megoldásra gondoljanak, mellyel megtarthatják tehetséges munkavállalóikat” – mondta el Papp István partner menedzser.

További eredmények:


“Nemcsak a részmunkaidőben foglalkoztatottak körében népszerű a rugalmas munkaviszony, hanem azok körében is, akik ezt nem élvezhetik”
– tette hozzá Papp István, majd folytatta: “Néhány visszajelzés szerint maga a vezetőség tartózkodik a rugalmas munkaidő bevezetésétől megbízhatósági indokokra hivatkozva. Valójában azonban a tapasztaltabb vezetők 55 százaléka gondolja, hogy ez a fajta munkavégzés jóval hatékonyabb, és 52 százalékuk szerint ezek a munkavállalók keményebben is dolgoznak.”

A kutatás során a rugalmas munkavégzésnek tekintették, amikor a munkavállalónak nem kötelező kötött időben vagy az irodájában dolgoznia, hanem rugalmas a munkaideje és bárhonnan dolgozhat.

HarmoNet tipp: Te milyen típus vagy a munkahelyi csapatban? >>

A felmérésről

Összesen 3518 alkalmazottal készült interjú, összesen hat országban: Franciaország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország és Egyesült Királyság. Hozzávetőleg minden országban 500 interjút készítettek, kivéve az Egyesült Királyságot, ahol 1000 alkalmazottat kérdeztek meg.

Képek: Piqs.de