I. Kunsági Fesztivál a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban!

A hagyományőrzés és az értékek közvetítése jegyében a rendezvényen a térség népművészetének bemutatása mellett lehetőség nyílik a Duna Borrégió borászatainak bemutatkozására is. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Duna Borút Egyesület szervezésében ennek a nagyszabású kulturális eseménynek részeként mutatkozik be a borrégió.

2009. május 15-17. között kerül megrendezésre az I. Kunsági Fesztivál a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban! A közönség számára egész napos, tartalmas időtöltést kínálunk, mely szűkebb pátriánkat hivatott népszerűsíteni, különös tekintettel a tájegység szőlőtermesztésének bemutatására, borkultúrájának, hungarikumainak megismertetésére. A Kunsági borvidék a magyar borforgalmazás 55 %-át adja. A borértékesítés területén asztali és tájborok kategóriájában piacvezető, a minőségi borok kategóriájában a részesedése alacsony. Az esemény alkalmával hangsúlyt helyezünk arra, hogy az ismert magyar borvidékek mellett olyanok is nagyobb publicitáshoz, s ezáltal értékeik szélesebb körű elismeréséhez jussanak, mint amilyen a Kunsági borvidék.


A program nem egyszerűen a borok seregszemléje, hanem olyan komplex rendezvény, melyen a kulturált borfogyasztási szokásokat népszerűsítjük, tudatosítjuk a hazai és a külföldi látogatókban a hungarikumok jelentőségét, páratlan értékét, de emellett a család más tagjaira gondolva, kreatív foglalkozásokat, játszóházat is szervezünk. Így teremtjük meg a borkóstolással természetesen együtt folytatható családi szórakozást kicsik-nagyok számára! A borvidék pincészetei reprezentatív módon vonultatják fel a rendezvényen a borvidék jellemző borait, különös tekintettel az eredetvédett borokra. Az esemény kulturális jellegét erősítik a zenei és táncos hagyományőrző és a gyerekeknek szóló programok. A népművészetet kézművesek bemutatkozása képviseli.

A rendezvény első napján szakmai konferenciát rendezünk, ahol az aktuális eredményekről, problémákról nyílik lehetősége a szakembereknek az eszmecserére.

Mit láthatunk a rendezvényen?
Reprezentatív borbemutató: a borvidék pincészetei reprezentatív módon vonultathatják fel a rendezvényen a borvidék jellemző borait, különös tekintettel az eredetvédett borokra.

BorEgyetem: Kunsági Borverseny nevezett borainak kóstolója.

Események:
Program:

Május 15. péntek

13.00 Regisztráció (a konferencián résztvevőknek és a sajtó képviselőinek)*
14.00 Ünnepélyes megnyitó
Borrendek bevonulása
Köszöntőt mond Máhr András szakállamtitkár
A rendezvényt megnyitja Oreskó Imre a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke
Mézeskalács Táncegyüttes műsora
Konferencia az eredetvédelemről (meghívottak és a sajtó képviselői részére)*
XI. Kunsági Borverseny eredményhirdetése
16.00 Kunsági Hegyközségi Tanács küldöttgyűlése (köldöttek részére)*
16.00 Párhuzamos program: Kunsági borok kóstolója
17.00 Bor Akadémia megnyitása

*A nem nyilvános programpontok csillaggal jelölve.

Május 16. szombat
11.00 Padkaporos Táncegyüttes (Kiskunfélegyháza)
12.00 Bamba Zenekar (Kiskunfélegyháza)
13.00 Szent Márton Táncegyüttes (Tápiószentmárton)
14.00 Kőbéka Zenekar
15.00 KunBorFeszt - nyereményjáték
16.00 Délszláv Táncház
17.30 KunBorFeszt - nyereményjáték

Május 17. vasárnap
12.30 Görömbő Kompánia - Meséből szőtt tánc, táncból szőtt mese
14.00 KunBorFeszt - nyereményjáték
15.00 Viráglányok Táncegyüttes (Péteri)
16.00 KunBorFeszt - nyereményjáték

Állandó programok:
Bővebb információ: www.kunsagifesztival.hu