Mesterséges megtermékenyítés előtt rákteszt

Spanyolországban az egészségügyi hatóságok először engedjék meg két párnak, hogy mesterséges megtermékenyítés előtt az embriókat rákos megbetegedésre vonatkozóan teszteljék.

Amint az egyik újság közölte, egy párnak megengedték, hogy egy termékenységi kezelés után előállított embriókat megvizsgálják azokra a génmutációkra, amelyek mellrákot okozhatnak, míg egy másik pár pajzsmirigyrákra vonatkozóan végeztethet hasonló tesztet.
A szelekció e módjánál - ami eddig csak Nagy-Britanniában volt megengedve - arról van szó, hogy kizárják egy betegség erősen megnövekedett valószínűségét. Ebben az esetben azokat a géneket vizsgálják, amelyek 80 százalékos valószínűséggel mellrákot okoznak.

Eddig a mesterséges megtermékenyítésnél előállított embriókat csak gyógyíthatatlan betegségekre vizsgálhatták, vagy olyanokra, amelyeket egyértelműen egy meghatározott gén okoz.

Spanyolországban a konzervatívok és a katolikusok az embriók kiválasztásának minden módját elutasítják és ezt mint a magzatelhajtás egyik formáját bírálják.

Medipress