Ősi magyar kutyafajták: A puli - a rasztafári pusztakutya, akinek pompás a PR menedzsere

A magyar kutya, - úgy is mondhatnánk az echte Hungarikum - amit külföldön is ismernek, a puszta programok, paprikalóbálós, ostorcsattogtatós ötös-vágtás attrakciójának kedves háttérfigurája, a puli. Boglyas szőrével, jellegzetes hangjával, abszolút gazda-követésével bizonyára megnyeri a turistákat, akik csak a lényeget nem látják.

In memoriam Nyanya. Nyanya egy puli volt. Tavaly télen búcsúzott, süketen és vakon, de utolsó percéig hűségesen, az örök birkaakolokhoz, a puli mennyországba. Ezt a cikkünket az ő emlékére ajánlom.

Vannak a kutyák, és van a puli!
A puli gazdák értik csak, mi ez az alcím. A puli ugyanis intelligenciában kenterbe veri a világ kutyáit. (Na jó! A mudival azért esélyes lehet az IQ bajnokság!) A puli intelligenciája azonban nem a show-ban mutatkozik meg, hanem a hétköznapokban. Évszázadokra visszatekintő, tudatos munkával kitenyésztett múltja teszi a pulit ma azzá, ami. A tökéletes terelőkutya, a tökéletes társ, a maximális munkabírás jelképes alakjává.

A puli és a PR
Natalia Oreironak – a meseszép szappanopera sztárnak a mi szintén nemzeti idollnak számító Lagzi Lajcsink (Galambos Lajos) pulit ajándékozott. A magyarellenesnek titulált Gyurcsány Ferenc PR tanácsadói a rossz nyelvek leszerelése érdekében azonnal beépítettek egy kutyát – na mi mást, mint egy pulit! - a levitézlett blogminiszter mindennapjaiba. A „átkos” szocializmusban káder-kutya volt, a MEOE elnöke maga is puli tenyésztő, s így könnyedén jár ki nemzetközi kiállításokra a fajtával. A puli együtt jár a magyarságtudattal. A pulinak tehát nem csak a képességei jók, a sajtója is töretlen.Dicső múlt –dicső jelen

A régiségben a pulit és a pumit még azonos fajtaként emlegették – később, tudatos tenyésztői munkával vált ketté a két fajta. A puliból lehet fekete (ez ma a leggyakoribb) szürke, fehér, de a maszkos-fakó is elfogadott színváltozat, bár nagyon ritka. A feszes izomzatú, „kockás” testalkatú, rakétasebességű, tömbös hatású testalkattal bíró kutya. Okos szeme csak akkor látszik, ha a szemeket kiszabadítjuk a buja raszta-szőrzet alól. Elképesztően izmos, és iszonyatos mennyiségű szőre van. A szőrt különlegesen kell ápolni – erről kérjünk szaktanácsot a tenyésztőtől. A kifejlett kutyát ha lehet, fürdetés nélkül kell tisztán tartani. Ez nem mindig könnyű.

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Erdélyi kopó - a vadászkutyák Pavarottija >>

Puli odahaza

A puli kifejezetten gyerekszerető, ám a fajta használatából adódóan nem agresszió-mentes. A terelés – mely alapvető ösztöne – során a terelt jószágot „csipkedte”, így a sok gyereket is könnyedén „csipkedi” egy kupacba. Ez nem harapás, csupán a természetes ösztön, s az okos kutya leszoktatható róla, de erre figyelnie kell a pulit választó szülőknek. Rendkívül tanulékony, erős jellemű, profi társ. A szőrzete – amennyiben nem piszkálják, és jó helyről való a kutya – aki tudja a módját, annak könnyen ápolható, mert a rasztás fedőszőrök gyakorlatilag öntisztulók. A pulit tikos fésülni! A pulinak – nos igen – szóval van egy alap szaga. Emiatt nem ideális lakás-kutya, legjobb kertben tartani. Mozgásigényének is inkább ez felel meg. Könnyen igazodik a környezet időjárási változásaihoz, nem igényli a folytonos panel meleget. Azt tartják, hogy „nem kell tanítani”, mert annyira okos. Ez részint igaz, hiszen mindenféle tanítás nélkül is hihetetlen tempóban tud igazodni a gazda igényeihez, elvárásaihoz. Ám ha még ehhez egy kicsit foglalkozunk is vele, az évtizedeken át egy kutyazseni lesz a társunk. Nagyszerű házőrző, elsősorban jelez, nem támad, bár kétszer is meggondolnám, hogy egy puli őrizte házba csak úgy be merjek menni.

A beszédes kutya
A puli hangja nagyon érdekes – aki még nem találkozott vele, el sem tudja képzelni a pulit, amelyik „beszél”. Különleges élmény, hogy a kutya mindenféle ingerre különféle hangokkal reagál. Mindent jelez, de az éber gazda pontosan tudja, mikor fut süni a hátsó kertben, s mikor „lopják a házat”, mikor kell odafigyelni. A kutya külön hanggal hívja gazdáját, másként jelzi, ha játszik. Szédületes palettával tud kommunikálni – ilyet egyetlen más kutyánál sem láttam még soha. Sok puliban van ösztönösen a gazda tárgyainak védelme. Ezt egy kis következetes nevelőmunkával tökélyre lehet fejleszteni, s rábízhatjuk biciklinket, vagy akár másik kutyánkat (!) is! Agilityben is nagyon jól teljesít.

HarmoNet tipp: Magyar kutyafajták: Kuvasz, a félelmet nem ismerő >>

Sors karmája: A sikeres magyar vállalkozó, a feltaláló, az agilis, dolgos ember kutya-változata. Mindazt tudja, amit a magyarságnak követnie kell, a pozitív imázs, az ősi bölcsesség, a pergő temperamentum amit ettől a kutyától tanulhatunk. Mindig megújul, mindig népszerű, mindig „meghajtja a birkákat” mindig „mer ugatni”. A puli egy bölcs forradalmár.

Ha úgy érzed, hogy puli kell >>>

Gáspár Katalin