Egészséges-e a tehéntej? A fogyasztás kritériumai

Egy pohár tej, tiszta fej! A tej élet, erő egészség! Vajon van-e alapjuk e jól ismert szólásoknak? Napjainkban egyre élesebben merül fel a kérdés, hiszen egyre többen tejallergiások, vagy szenvednek a tej nehéz emészthetősége miatt. Egészséges vagy sem?

Az ősi védikus gyógyászati tudomány, az Ájurvéda szerint a tehéntej igenis egészséges. Nem mindegy azonban, miképpen fogyasztjuk.

A tejet feldolgozatlan formában csak háromszori forralás után, forrón ajánlott inni. A háromszori forralás azt jelenti, hogy miután elkezd buborékozni, lehúzom a tűzről, várok egy percet, majd ismét a tűzre rakom. Kétszer ismétlem meg a forralás-visszahűtés műveletét.
A tej emészthetőségét fokozzák egyes fűszerek (kardamom, fahéj), amelyeket a forralás során kell a tejhez adni. Az így előkészített tej sokszor azok számára is fogyaszthatóvá válik, akik a hideg tejtől emésztési problémákkal szembesülnek.

A forró tej fogyasztását leginkább estére, közvetlenül a lefekvés előtti időre ajánlják. Mézzel édesíthetjük, állítólag ettől az álom is édessé válik.
Az Ájurvéda emellett megemlíti, hogy a gyermekkorban fogyasztott (háromszor forralt!) tehéntej  segíti a finom agyszövetek kiépülését, amitől okosabbakká, kifinomultabbakká, és a spirituális élet felé fogékonyabbá válhatunk.

HarmoNet tipp: A 3 legjobb nyári turmix >>

A tejtermékek már sokkal könnyebben emészthetőek, mint a tej feldolgozatlan formája. Joghurt, kefir, sajt, túró, tejszín, tejföl, börfi, vaj, ghee… Vége hossza nem lenne, ha megpróbálnánk felsorolni a finomabbnál finomabb tejtermékeket. Ezek általában koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára szükséges aminosavakat, vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat. A lakto-vegetariánus táplálkozásban különösen jelentős a tejtermékek rendszeres fogyasztása. Segítségével bőségesen áll szervezetünk rendelkezésére például a B12 vitamin, kalcium és D-vitamin, semmiféle tápanyag hiányt nem szenvedünk a húsmentesség következtében.

Mi a helyzet a kecsketejjel?
Napjaink reform táplálkozási irányzatainak egyik elismert tagja a kecsketej. Könnyű emészthetősége, gyógyhatásai miatt egyre több ember választja. Az Ájurvéda azonban nem pártolja a kecsketejet, elsősorban a spirituális fejlődésre való kedvezőtlen hatása miatt.

Speciális helyzet: a tejallergia
Egyelőre még kutatás tárgyát képezi, de egyes feltételezések szerint az allergiások számára a zebutej fogja a megoldást jelenteni. A zebuk teje állítólag az európai fajtákétól eltérő kazein típust tartalmaz, amely nem vált ki allergiás reakciót.

(Krisna-völgyben jelenleg két zebu bika él, akik segítségével a magyar tarkák fajta átalakító keresztezése van folyamatban. Női ivarú leszármazottaik tejének köszönhetően elképzelhető, hogy a tejallergia is a múlté válhat.)

Rév Szilvia
Ökovölgy.hu >>

Képek: piqs.de