Léteznek vámpírok? A bíborbaj

A porphyria az angol uralkodó család történetét is végigkísérte és ennek a betegségnek köszönheti IV. György az "őrült" jelzőt. Van Gogh elmebetegségének feltételezett okaként is felmerült a porphyria gyanúja, erre utal életvitele, rossz étkezési szokásai, rohamai A vámpír mesék keletkezésének egyik lehetséges oka szintén a porphyria, mivel a népi orvoslásban vér ivásával próbálták gyógyítani a kórt.

A bíborbaj, hivatalos nevén porphyria (ejtsd porfiria), nem új keletű betegség, de ritkasága miatt kevésbé ismert. A porphyria a vörösvértestekben lévő hem (a hemoglobin alkotója) bioszintézisének zavara. A hem nyolc lépcsős folyamatban képződik, mindegyik lépést más-más enzim indukál. Ha bármelyik enzim működése csökken, akkor az előtte termelődő előanyagok felszaporodnak, lerakódnak a szervekben, szövetekben illetve ürülnek a vizelettel, széklettel. A tünetek a lerakodott és ürülő porphyrinek miatt jönnek létre. Az ürülő porphyrinek vörösre színezik a vizeletet, innen ered a „bíborbaj” elnevezés,
Klinikai felosztása szerint megkülönböztetünk acut és nem acut porphyriákat.

Őrültek, vámpírok
Feljegyzésekből egyes kutatók feltételezik, hogy a porphyria az angol uralkodó család történetét is végigkísérte és ennek a betegség pszichés tüneteinek köszönheti IV. György az „őrült” jelzőt.
Van Gogh elmebetegségének feltételezett okaként is felmerült a porphyria gyanúja, erre utal életvitele, rossz étkezési szokásai és az időnként rohamokban jelentkező elviselhetetlen fájdalmai is. Egyes kutatók szerint egy porphyria indukált roham alatt vált meg az egyik fülétől is.

A vámpír mesék keletkezésének egyik lehetséges oka szintén a porphyria, mivel a népi orvoslásban vér ivásával próbálták gyógyítani a betegséget, valamint egyes esetekben a fogíny sorvad, a szemfogak így természetellenesen hosszúnak tűnhetnek.

Tünetek
A tünetek nagyon változatosak lehetnek és könnyen összetéveszthetők más betegség tüneteivel. Az általános laborvizsgálatok sem mutatják ki a porphyriát, csak ha kifejezetten a porphyrin előanyagokat keresik. A betegség fázisától függően előforduló tünet a gyenge és spontán szűnő vagy erős és tartós hasi fájdalom, hányinger, hányás, székrekedés, gyengeség, végtag- és izületi fájdalmak, zsibbadások, szapora pulzus, a reggeli első vizelet rózsaszínű. Bőrtünetek is jellemzőek, hólyagok, fekélyek jönnek létre a bőrön a napfény hatására.
Az acut fázisban (porphyriás roham) a vizelet sötétvörös, igen erős, elviselhetetlen hasi fájdalom lép fel valamint aluszékonyság, nagyfokú gyengeség és zavartság jellemző. A vérnyomás emelkedik, a pulzus szapora lesz, a bélmozgás leáll, gyakori az epilepsziás roham, láz, skizofréniához hasonló tünetek, és bénulás léphet fel.
Ha a beteg nem kap segítséget szívritmuszavarban vagy légzésbénulásban meghal.

Téves diagnosztizálás, avagy a beteg kálváriája
A porphyria tüneteit, főleg ha a porphyria gyanúja fel sem merül, könnyen összetéveszthetők más betegség tüneteivel. Így fordulhat elő, hogy a porphyriás beteg panaszaival a létező összes szakorvost végigjárhatja, számos (felesleges) műtéten és kezelésen eshet át, melyek egy része (altatás, bizonyos gyógyszerek) csak súlyosbítják panaszait, mire felfedezésre kerül a valódi betegsége.

Találkoztam olyan beteggel, akinél 20 év után derítették ki, hogy porphyriás, eközben megjárta a reumatológiát, fizioterápiás kezeléseket kapott, eltávolították a vakbelét és a manduláit, kezelték hosszú ideig bőrgyógyászaton, nőgyógyászati betegséget (tévesen) diagnosztizálva méhét eltávolították, és mivel ezek hatására sem javult az állapota a pszichiátriára utalták, mondván a beteg csak beképzeli magának a tüneteket.
Elég elkeserítő, ha ilyen kálváriát kell megjárnia valakinek, de még mindig szerencsés, mivel nem esett kómába az egyik altatás során és halt meg, mint ahogy arra is volt már precedens fel nem derített porphyriás beteg esetén.

HarmoNet tipp: A vérképről >>

Porphyria és életmód
A porphyria nem gyógyítható, de a betegség jól karban tartható, a betegek akár egész életükön át lényegében panaszmentesek lehetnek. A rohamok megelőzésében, a betegség karbantartásában a megfelelő diéta és a helyes életmód kiemelkedő szerepet játszik.
Az alkohol fogyasztása és a dohányzás szigorúan ellenjavallt! Mivel a stressz fokozza a szervezet érzékenységét, ezért kerülni kell a hosszantartó stresszt vagy érdemes megtanulni valamilyen stresszoldó technikát.

Bizonyos munkakörök ahol a beteg vegyi anyagokkal, ólommal, oldószerrel, rovarirtókkal kerülhet kapcsolatba nem javasoltak.
A leggyakoribb gyógyszerek okozzák gyakran a porphyriás rohamot. Biztonságosan csak azok a szerek használhatók, melyek szerepelnek a porphyriások számára összeállított listán!
A testmozgás, ha nem túl intenzív a beteg hosszútávú egészségét szolgálja, de a versenyszerű sport, megerőltető fizikai aktivitás nem javasolt.

Porphyria és táplálkozás
A porphyria diétájára a magas szénhidrát bevitel jellemző, emellett zsírszegény, rostban-, vitamin és ásványi anyagban gazdag.
Naponta többször, 5-6x javasolt étkezni
. A koplalás, böjt, alacsony kalóriatartalmú diéta szigorúan tilos a betegek számára, ezek ugyanis kiváltják a porphyriás rohamot.
Mivel a porphyriás betegek igen érzékenyen reagálnak a vegyszerekre, rovarirtó szerekre ezért a bio - termékek fogyasztása lenne kívánatos.
Kerülje a beteg a konzerv ételek, - zöldségek, - gyümölcsök fogyasztását. A zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosni, és vastagon kell hámozni. A káposzta, karfiol, kelbimbó, csírák ugyan nem tilosak, de ritkán kis mennyiségben érdemes fogyasztani őket, mert a vegyszerek ezekben is felhalmozódnak.

Gabonafélékből a magas rosttartalmú termékek az előnyösek, az édes péksütemények pedig segítik a szénhidrát bő étrend betartását.
Az állatok mája, főleg a vadaké és a szárnyasoké kerülendő, mivel a májban elraktározódnak a nehézfémek és rovarirtó szerek maradványai. Az állatok húsa fogyasztható, a bennük lévő vas segít megelőzni a vashiányt, ami súlyosbíthatja a porphyriás tüneteket.
A tej és tejtermékek fogyasztásnak nincs ellenjavallata, sőt a bennük lévő szénhidrát könnyen felszívódik.

A szója és a len a benne lévő növényi ösztrogén miatt nem javasolt.
Mivel a diéta magas rosttartalmú, a napi ajánlott folyadékbevitel legalább 3 liter. A folyadékigény fedezhető friss gyümölcs és zöldséglével, szénsavmentes ásványvízzel, csapvízzel, világosra főzött teával, tejes italokkal. A koffein tartalmú italok, pl. energia italok, kóla, sötétre főzött tea kiválthatják a tüneteket. Napi egy csésze nem túl erős kávé fogyasztható.

A cserépedény használat kerülendő, az agyag esetleges ólommal való szennyezettsége miatt.
A porphyriás roham alatt a gyakori hányás és hányinger miatt a beteget szájon át nem mindig lehet táplálni, de ha már lehetséges, akkor a tápanyagokat fokozatosan vezetjük vissza az emésztőrendszer kímélése céljából.

Hova fordulhat?
Hazánkban a porphyriás betegek gondozását az Országos Porphyria Központ végzi. Ha családjában van ismert porphyriás és Önt, még nem szűrték le, vagy felmerül Önben a betegség lehetősége, érdemes felkeresni a járóbeteg ellátást (1134 Budapest, Róbert Károly krt. 42-44.).
Sok segítséget kaphat továbbá az immár 17 éve működő Magyar Porphyria Egyesülettől is.