Milyen kép van fenn Rólad a neten? Bajba kerülhetsz!

Azok a tinilányok, akik provokatív fényképeket töltenek fel magukról az internetre, nagyobb valószínűséggel kapnak szexuális ajánlatot és nagyobb eséllyel találkoznak is az ajánlattevővel, derült ki egy új kutatásból.

Az internetet használó amerikai fiatalok 55 százaléka tagja valamely közösségi oldalnak, például a MySpace-nek vagy a Facebooknak, korábbi kutatások pedig azt mutatták, hogy a problémás családok gyermekei, a depresszióban szenvedők, az erőszak áldozatai és az idegenekkel a szexről beszélgetők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Jennie Noll, a Cincinnati Egyetem Gyermekkórházának gyermekgyógyász docense 173 lányt kért meg, hogy készítsenek maguknak avatart (virtuális személyiséget, ilyet használnak pédául a Second Life című játékban) és töltsenek ki egy kérdőívet internetezési, szerhasználati szokásaikról, családjukról és szexuális életükről. A lányok közül 104-nél fordult elő korábban testi vagy szexuális bántalmazás. Az avatarokat ezután a mell- és csípőméret, a ruházat és a köldökpiercingek alapján elhelyezték a provokatív-konzervatív skálán. Összességében a lányok 40 százaléka kapott már szexuális ajánlatot a neten és 26 százalék találkozott élőben is az interneten megismert emberekkel. A korábban bántalmazott és a provokatív avatarral rendelkező lányok többségben voltak a fenti két csoportban.

Sajnos ezek az eredmények nemcsak az avatarokra, de a valódi fényképekre is érvényesek. Nem csak a szexuális ragadozók, de a szülők is láthatják a képeket. „A gyerekek nem túl diszkrétek” – magyarázta Alan Hilfer, a new yorki Maimonides Egészségügyi Központ vezető pszichológusa. „Ha egyszer feltöltenek egy képet, azt bárki láthatja.” Noll ezért azt tanácsolja a szülőknek, rendszeresen ellenőrizzék gyermekük oldalát a közösségi helyeken, hogy kivel beszélgetnek, hogyan mutatják be magukat és beszélgessenek erről.

Medipress