A legtitokzatosabb valódi cigány, asszonyi és szerelmi babonák- A kötés, a rontás, meg a rontáslevétel

Cigány átok - ismerős és borzongató kifejezés, és akármennyire is furcsa, még napjainkban is valóságos. Sokan hisznek abban, hogy a cigány átok "fogósabb" mintha egy akármilyen jött-ment jós átkot szórna. A hitnek ugyanis erős szerepe van. És a cigányasszonyok hite nem csak a vallásban, de a babonában is erős.

Cikkünk elsősorban a baranyai cigányság babonaköréről szól, de példázza az egész ország legnagyobb kisebbségének hiedelemvilágát.

Nem ülhet asztalhoz, ha a férfi eszik!

A beás nőknek családon belül régen is ma is az a tradicionális feladata, hogy a férfiakat, gyermekeket kiszolgálja, gondozza, és a nők feleltek a család összetartásáért. Talán erre vezethető vissza az a szokás is, hogy valaha a férfiak jelenlétében pl. a nők nem ülhettek le enni. Először a férjének mert, majd adott a gyerekeknek, és ő csak akkor evett, ha már a család jóllakott. Az asszony kendő nélkül nem léphetett ki az otthonából jelképezve, hogy egy férfihoz tartozik, már elkelt, másnak nem mutathatva magát. – Ez a szokás a régi magyarság szokásaival is egybecseng.

Tippünk >>> Mit rejt a buba batyuja?

A nő követi férjét

A magyarok közt gyakran visszatetszést keltő, visszásnak tűnő szokás, hogy utcán közlekedve mindig a férj megy elöl, és a feleség mindig mögötte, legalább egy méterrel lemaradva követhette, követheti. Gyakran a feleség „húzza” az összes gyereket, és cipekedik, míg a férj üres kézzel elöl sétál. Ennek magyarázata tradíciója egyszerű: a férj a védelmező, az asszonyok felelőssége a család, annak minden terhe. Esténként, a nagy tábortűz körül ülve a férfiak az első körben ültek, meséltek, asszonyok és gyerekek nem ülhettek a tűz köré, háttérből hallgathatták a férfiakat. A tábortűz körül elhangzó történeteke, mesék, szájról szájra terjedtek, akár egy hétig is eltarthatott egy-egy történet.


pixabay

Nőkkel kapcsolatos babonák, hiedelmek
A roma asszonyok nem csak a régiségben, hanem ma is hisznek a túlvilágban, a varázslásokban, jóslásokban. A férfiak is hisznek benne, de a praktikákat maguk nem nagyon követik, a gyakorlati része szinte mindig a cigány asszonyokhoz kötődik Pl. javasasszonyhoz fordulnak azok az asszonyok, akiket férjük megcsal, segítségét kérik szerelmi kötésekhez, vagy oldásokhoz. A javasasszonyok a jóslásokhoz, hajat, személyes tárgyakat, pl. kendőt használnak. Tenyérjóslással, kártyavetéssel foglalkoznak. Rontás levételnél gyertyát használnak.

HarmoNet tipp: 6 hét kell a mennyországig >>

A roma nők családon belüli helyzetére, és szokásainkra vezethető vissza, hogy szégyenlősebbek, nehezebben fordulnak orvoshoz, illetve minden esetben késérőkkel jutnak csak el az egészségügyi intézményekbe. Ha egy betegség kiderül, és azt kórházban kell kezeltetni, akkor a család összes tagja ott van mellette. A roma nőket pont emiatt a hiedelem miatt a felmérésé idején nagyon nehéz volt mozgósítani szűrővizsgálatokra, különös tekintettel a nőgyógyászati szűrésekre.