10 erény a szerelemben - avagy mitől kellesz a pasidnak?

Egy amerikai pszichiáter szerint nemcsak, hogy nem létezik szerelem első látásra, de az ebbe vetett hit lehet a felelős a boldogtalan kapcsolatok és rossz házasságok nagy részéért. Véleménye szerint a fehér lovon eljövő herceg, vagy szexbomba királylány olyan belső séma, ami gátol minket a normális kapcsolatok kialakításában. Azonban létezik 10 alapvető tulajdonság, erény, amelyekből minél többet magunkénak tudva a másik értékrendszere szerint, elbűvölhetjük társunkat.

Livingston szerint ostobaság azt hinni, hogy megtaláltuk az igazit csupán egy lopott pillantás, vagy félmosoly alapján. "Képtelenség ezt megítélni addig, amíg meg nem ismerjük az illetőt" - állítja dr. Livingston. "Természetesen az első találkozás során kialakulhat valamilyen vonzalom a felek között, de ezek a kémiai ingerek gyakran becsapnak minket."

Livingston állítása szerint a társadalom általánosan elfogadott szépség modelljeinek igyekeznek megfelelni az emberek, ez pedig megnehezítheti az objektív párválasztást. "A szép külső gyakran megtévesztő lehet, és a belső tulajdonságok nem mindig, vagy csak túl későn kerülnek megismerésre. Ezért lehet manapság annyi rossz házasság és megromlott kapcsolat."Hogyan szeressünk? című könyvében dr. Livingston megpróbálja megfejteni a hosszú távú boldog kapcsolatok titkát. Szerinte a hosszú kapcsolatok titka, hogy megtaláljuk azt az embert, aki a 10 ’alapvető erény’ legtöbbjét birtokolja. Ezek: kedvesség, optimizmus, bátorság, hűség, tolerancia, alkalmazkodóképesség, szépség, humor, őszinteség, intelligencia.

„Fontos, hogy a hozzánk illő embert válasszuk, és ne később kezdjük megoldani a különbözőségből fakadó problémákat. Sokak szerint a különbségek alkalmazkodóképességgel és szeretettel elsimíthatók, ez azonban mind megelőzhető, ha olyan embert választunk társnak, aki hozzánk hasonlóan gondolkodik."

"Az emberek persze képesek változtatni viselkedésükön, de az igazság az, hogy személyiségünk a 20-as éveink elejétől kezdve viszonylag stabil, ezért senkitől nem várhatunk óriási változásokat."

"A szerelem tudatos kell hogy legyen, hiszen, ha nem az, akkor nem több egy egyszerű kémiai reakciónál. Tudatossággal sok későbbi problémát megspórolhatunk magunknak és partnereinknek is."


Fontos tehát, hogy ne kor elvárásainak, ne a társadalmi kereteknek, vagy elvont pl. szépségideáloknak feleljünk meg, hanem azokat az alappontokat, erényeket fejlesszük ki magunkban, amelyek társunkkal kapcsolódási pontot jelenthetnek. Ezekben pedig igyekeznünk kell a hasonló szintű, elképzelésű ember keresni. Egy férfi, ha rendkívül intelligens, még akkor sem fog unintelligens barátnő mellett évtizedeket eltölteni, ha az egy megtestesült succubus (női démon, aki a szenvedély és gyönyör tárháza). Ehhez hasonlóan más tulajdonságokban is érdemes szinten lennünk.

[kapcsolodo_cikkek]