A Dunát ünnepeljük a hétvégén!

Közép-Európa és Magyarország egyik jelképe a Duna. Nap, mint nap elmegyünk mellette, vagy felette, s már el is felejtünk rácsodálkozni, mekkora csoda birtkokosai vagyunk. A Nemzetközi Duna-nap keretében pénteken és szombaton szomszédainkkal együtt ünnepeljünk közös kincsünket, az öreg folyót.

A Duna Napot 2004. június 29-én ünnepelték először a folyó vízgyűjtő országai, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a Duna Védelmi Egyezményt. Az esemény mára hagyománnyá vált, az idén hatodjára rendezik meg a Duna ünnepét. Ezen a napon 14 országban szerveznek ismeretterjesztő és kulturális programokat, fesztiválokat.


Hazánkban a központi rendezvény a Szigetközben, Dunaszigeten lesz június 26-án (pénteken) és 27-én (szombaton), de számos más program is várja majd a folyót szerető kikapcsolódni vágyókat. A szigetközi programok középpontjában a tokfélék élőhelyének megóvása áll. Lesznek erről szóló előadások, és tokhaltelepítésre is sor kerül.

Ha már a Szigetközben járunk, nem szabad kihagynunk a Lipótón levő élményfürdőt sem, ahol strandoláson, és a gyógyfürdőzésen kívül ezen a hétvégén megismerkedhetünk a dunai halfajtákkal (köztük a "Duna vándorát", a ma már sajnos egyre ritkább óriás vizával), és megkóstolhajuk a belőlük főzött fiomságokat is.

De a Duna ünnepén azok is találnak maguknak programot, akiket nem feltétlenül a természettudományok rejtelmei érdekelnek. Szombaton és vasárnap a legkisebbeket a Hajógyári Szigeten várja a Budapesti Vízművek Gyerekszigete, sok színes programmal és játékokkal.

Aki a Duna ajándékát a sokszázféle halat vízben, és a kondérban is szereti, annak mindenképp érdekes ellátogatni szombaton is a festői kis Sió-menti faluba, Sióagárdra, ahol Duna-vetélkedővel egybekötött halászlé föző verseny lesz.