Nyár, utazás, pánik - rettegsz a repüléstől?

A francia Airbus 228 utassal a fedélzetén még a mai napig sem került elő, ez azonban nem akadályozza meg az embereket abban, hogy repülőre üljenek. Legalábbis a legtöbbjüket. Íme néhány ötlet, hogyan birkózhatunk meg repüléstől való félelmünkkel.

A statisztikák szerint minden negyedik ember fél a repüléstől. Üzletembereknek ez különösen nagy problémát okozhat: olyan problémát, ami az idő múlásával sem oldódik meg magától.

A legtöbb ember nem rajong a repülésért. Persze az ejtőernyősök és a pilóták imádják a repüléssel járó adrenalintöbbletet, de a legtöbben mégis ellenérzéssel viseltetnek a légi közlekedés iránt. Pedig a közlekedési adatok szerint a repülés jóval biztonságosabb, mint a gépkocsi. Az Egyesült Államokban a repülés közel negyvenszer biztonságosabb, mint a közúti közlekedés.

A legtöbb ember egyszerű módszerekkel-némi alkohol, beszélgetés- képes átvészelni a repülés viszontagságait, vannak azonban néhányan, akiknél pánikrohamot válthat ki a repüléstől való félelem. A nemek között is van eltérés: a férfiak általában az irányítás elvesztésétől és a magasságtól félnek egy repülőgépen, míg a nők attól, hogy lezuhannak, illetve terroristák térítik el a gépüket. Az idősebbek is inkább hajlamosak a magasságtól és a terroristatámadásoktól félni, mint a gép tényleges lezuhanásától.

Manapság már rengeteg légitársaság kínál egynapos tanfolyamokat, amelyek során a szakértők segítenek leküzdeni a repüléstől való félelmet. A New York Egyetem kutatói emellett nemrég felfedezték, hogy az amygdala és a ventrális prefrontális kéreg aktivizálódik, amikor az emberek legyőzik félelmeiket: kísérleteik során mágneses rezonancia letapogatással vizsgálták az önkéntes résztvevők agyműködését, miközben apró elektromos impulzusokkal sokkolták őket.

Mivel minden egyes sokkolásnál egy bizonyos tárgyat mutattak nekik, a résztvevők hamarosan azzal a tárggyal kezdték azonosítani a fájdalmat és a fájdalomtól való félelmüket. Ezek után csökkentették az elektromos impulzusok erejét, majd nem is sokkolták többé a résztvevőket a tárgy mutatásakor. Ekkor lépett működésbe az amygdala és a prefrontális kéreg, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy ezek az agyi részek a felelősek a félelmek legyőzéséért.

A módszer talán brutálisnak tűnhet elsőre, de a kutatók szerint így szinte minden félelem, így a repüléstől való rettegés is könnyedén legyőzhető lesz majd a jövőben.

Medipress