Lehet mégsem olyan egészséges a zöldtea?

Vajon a zöld tea fogyasztása valóban segíthet megelőzni a daganatos betegségek kialakulását? Az 51 korábbi tanulmány analíziséből készült kutatás alapján a válasz még mindig nem egyértelmű.

A Cochrane Database of Systematic Reviews vizsgálata szerint a zöld tea némi védelmet jelenthet a májrák, a prosztatarák és a melldaganatok ellen, ugyanakkor növeli a húgyhólyagrák kialakulásának esélyeit. A nyelőcső, bélrendszeri és hasnyálmirigy-daganatok esetében a kutatók nem találtak egyértelmű bizonyítékot a zöld tea védő hatására.

„A rengeteg a témában készült kutatás ellenére még mindig nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a zöld tea segítségével csökkenthető lenne egyes daganatos betegségek kialakulásának esélye" - nyilatkozta Katja Boehm, a nürnbergi Onkológiai Kutató Társaság munkatársa.

A tudósok összesen 1.6 millió ázsiai teafogyasztási szokásait és egészségügyi állapotát vizsgálták meg. "Egy dolog biztos, csupán a zöld tea fogyasztás nem segíthet a daganatos betegségek megelőzésében" - nyilatkozta Dr. Boehm.

A zöld tea igen gazdag polifenolokban, köztük a rendkívül erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező katekinekben. Bár ezek a polifenolok más fekete és oolong teákban is megtalálhatók, egyes szakértők szerint a zöld teákban lévő polifenolok gátolják a rákos sejtek növekedését.

„Bár egyelőre erre nincs egyértelmű bizonyíték, az biztos, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok segíthetnek egészségünk megőrzésében" - nyilatkozta Nagi Kumar, a Moffitt Rákkutató Központ Étkezési Részlegének igazgatója.

Medipress