Stressz ellen: hágd át a szabályokat

Venni valamit, amire nincs szükséged, lógni a munkahelyünkről, vagy nem takarítani otthon - egy felmérés eredménye szerint az ausztráloknak ez segít oldani a stresszt és adja meg újra fiatalosság érzetét.

A kutatás megállapította, hogy a résztvevő 1045 ember 94%-a talált örömet a csínytevésekben, 72% szerint a pajkos emberek pedig általában viccesebbek. A felmérés eredménye szerint a válaszadók 84%-a szerint a kor nem akadály, az emberek 50 év felett is hasonlóan csintalankodhatnak.

Louise Adams pszichológus, a felmérés vezetője szerint soha nem késő megtanulni, hogyan kell pimaszkodni: „Annak ellenére, hogy az emberek széles körben úgy tartják, hogy a kor növekedésével egyre elfoglaltabbak lesznek, a folyamat megfordítható. A kutatás rávilágít, hogy a legpajkosabbak nem a tinédzserek, hanem a harmincasok.”

Nem nagy meglepetésre a férfiak inkább hajlamosak valami csintalanságra az ellenkező nem rovására, mint a nők (40 és 29%). Viszont a nők mintegy 11%-a érzett bűntudatot egy barátjának a partnerével való flörtölés után, míg a férfiaknál ez az érték 29%-ra tehető.

A stresszoldás volt a fő ok, amiért az ausztrálok szeretnek csibészkedni, míg 38% szerint ez átsegíti őket a rossz híreken, melyet a világválság okoz. Emma Stirling dietetikus szerint aggasztó, hogy az 38% nassolással vétkezik: „Nem meglepő, hogy az emberek evésben élik ki bűnös vágyaikat. Az extra étkezés hatással van a boldogság- és egészségérzetünkre, míg az átélt csintalanság befolyásolja a hosszabbtávú egészségünket.”

Mik is tehát azok a dolgok, amiket az ausztrálok csintalannak gondolnak?

Medipress