Enyhébb, de csúnya fertőzés - a Hepatitis E

A fertőző májgyulladást, más néven fertőző hepatitiszt különböző vírusok okozhatják, melyek felfedezésüket követően a Hepatitis A; B; C; D; és E jelölést kapták. A tapasztalatok szerint az E vírus okozza közülük a legenyhébb fertőzést.

A fertőzést sokan teljesen tünetmentesen vészelik át, másoknál lázzal, rossz közérzettel, hányingerrel járó betegség alakul ki, mely rövid idő alatt gyógyul. A betegek csak kisebb hányadában lépnek fel a májgyulladás jellegzetes tünetei. Ilyenek: a sárgaság, a máj megnagyobbodása, a színtelen, agyagszerű széklet és a vizelet sötétté válása. A betegség általában enyhe lefolyású, nem szükséges a kórházi beutalás. Az irodalmi adatok szerint a terhesség késői szakaszában a fertőzés súlyos, halálos is lehet. Vírusfertőzésről lévén szó, az antibiotikumok adása felesleges. Külön terápiás előírásai nincsenek.


Mivel a tünetmentes és az enyhe esetekben a betegek nem fordulnak orvoshoz, az E vírus által okozott fertőzést gyakran nem ismerik föl. Csak a sárgasággal járó esetekben végzik el a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat és ezért a fertőzések tényleges számának csak töredéke kerül bejelentésre.

A Hepatitis E fertőzésre legfogékonyabbak a gyermekek, akiknél viszont a betegség lefolyása enyhébb, mint a felnőtt lakosság esetében. A Hepatitis E fertőzés jóval ritkább, mint a Hepatitis A fertőzés. Magyarországon az E vírus által okozott fertőzésekből évi 20-25 esetet, a Hepatitis A vírus által okozott fertőzésekből 280-300 esetet jelentenek be. A Hepatitis A vírus csak embereket betegít meg, a Hepatitis E fertőzés előfordul a házi- és a vadállatok körében is. A Hepatitis E közvetlenül elkapható fertőzött sertéshús vagy máj fogyasztásával, vagy sertés ürülékkel kapcsolatba került étellel, személytől.

A Hepatitis A fertőzés ellen hatékony védőoltással rendelkezünk, a Hepatitis E elleni védőoltás még kidolgozás alatt áll. Tekintettel a Hepatitis E vírus könnyű terjedésére, a beteget a fertőzőképesség idejére ételek, italok kezelésétől és kisgyermekek gondozásától el kell tiltani. A beteg közvetlen környezetének tagjait járványügyi megfigyelés alá helyezik és erre az időre szintén eltiltják a veszélyt jelentő foglalkozásoktól.

HarmoNet tipp: Sokkoló: Minden tizenkettedik ember fertőzött hepatitis C-vel! >>

A Hepatitis E fertőzés esetében a gyógyulás maradvány tünetek nélkül történik
, tartós vírusürítés nem alakul ki. A betegségen egyszer átesettek életük végéig védettek lesznek a fertőzés ellen. Hepatitis E vírus által okozott járványt hazánkban még nem regisztráltak.

Medipress