Pohárcserével az éghajlatváltozás ellen

A zöldtárca az "Egy mozdulat" program részeként a Bánkitó Fesztiválon ma elindította a pohárcsere-program akcióját, amely a fesztiválok környezetterhelését hivatott csökkenteni. Az akció a fesztiválozók figyelmét is fel szeretné hívni a hulladékcsökkentés és a környezetvédelem fontosságára.

A zöldtárca támogatásával megvalósuló pohárcsere programban a látogatók 200 forintos betétdíj ellenében válthatják ki a helyszínen használatos poharakat, melyeket később – egy újabb kör italnál – akár újra is tölthetnek, így a fesztivál nem fullad bele a műanyagpohár rengetegbe. Ha már nem használják az ivóalkalmatosságokat, akkor sem szükséges kidobni a szemetesekbe, mert az árusítóhelyeken a fesztiválozók visszakapják azok árát. A poharakat elmossák és azokat újabb fesztiválokon is felhasználják, akár 100 alkalommal is: a Bánkitó Fesztiválon most először rendszerbe állított 5 ezer pohár így élettartama alatt mintegy 500m3 hulladékot vált ki, ez annyi mint például a Balaton Sound teljes hulladéktermése. A zöldtárca az idén nyáron összesen 15 ezer újratölthető poharat „vet be”, melyekkel az „Egy mozdulat” program részeként szeptember végéig több százezer ember találkozhat a Szegedi Ifjúsági Napokon, a Székesfehérvári Zenei Napokon, az augusztus 20-i budapesti parádén és a szeptemberi Autómentes Napon. A kezdeményezés megvalósítja a „Töltsd újra! Vidd vissza! Ne dobd ki” filozófiát, amely nemcsak környezetvédő, hanem költséghatékony is.Szabó Imre
környezetvédelmi és vízügyi miniszter a csereprogram indulása alkalmából elmondta: „a kezdeményezés ezzel a lehetőséggel kívánja felhívni a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés fontosságára, és a hulladék keletkezésének megelőzésére. A cél az, hogy a fesztiváli hulladék minél nagyobb része visszakerüljön a körforgásba és újrahasznosuljon.” A visszaváltható pohár program kísérleti jelleggel már a tavalyi Szegedi Ifjúsági Napokon is bemutatkozott, de most először terjed ki egy egész fesztiválra.


A rendezvény szervezői nem csak a csereprogram iránt elkötelezettek, nagy hangsúlyt fektetnek a zöld gondolkodásmód képviseletére is. A szelektív hulladékgyűjtés mellett elsődleges céljuknak tekintik, hogy minél több látogatót rávegyenek: érkezzenek biciklivel Bánkra. Ha valaki mégsem bringával érkezne, vagy időközben kedvet kapna a tekeréshez, az akár helyben kölcsönözhet is egyet, a fesztivál biciklikölcsönzőjében. A meghirdetett versenyek többsége is a kerékpárhoz kapcsolódik majd: lesznek ügyességi erőpróbák, akadályversenyek, biciklis számháború is.

HarmoNet tipp: Egyszerű és olcsó ötletek a környezetvédelemért >>

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium további komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a nagy látogatottságú rendezvények óhatatlanul magas környezetterhelését minél jobban csökkentsék a szervezők. A tárca ezért a fesztiválszervező szakmával és zöld civil szervezetekkel közösen kialakította az ehhez szükséges szempontrendszert: a Zöld Fesztivál címet azok a magyar rendezvények, fesztiválok nyerhetik el, akik vállalják a meghatározott környezetvédelmi követelményrendszer teljesítését.