Gőzgombóc mákkal

A csodálatosan finom és rendkívüli tápláló erővel bíró mák újabb felhasználási területe. Mesés ínyencség, dobjátok fel a napot!

Hozzávalók:
500 g finomliszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg olvasztott vaj, pici só
4 evőkanál szilvalekvár

A tányéron: 2,5 dkg olvasztott vaj, darált cukros mák ízlés szerint

Az élesztőt pici cukorral felfuttattam 2 dl tejben. A lisztbe beletettem a cukrot, a sót és az élesztőt, hozzáöntöttem először még 1 dl tejet, majd elkezdtem a géppel dagasztani, hozzáadva a vajat is. Nekem kellett még fél dl tej, hogy puhább, könnyen dagaszható tésztát kapjak. Letakarva félretettem, amíg duplájára nem kelt.

Elővettem, Cserke utasítása szerint 4 részre osztottam, a részeket kicsit kinyújtottam, a közepébe 1 kanál sűrű szilvalekvárt tettem, majd alaposan összecsippentve a széleket gombóccá formáltam, lisztes deszkára tettem, letakartam.

Egy nagy lábos (24 cm-es, mély) harmad részébe vizet forraltam, rátettem a szintén magas párolóbetétemet, arra 2 gombócot, lefedtem, 10 perc múlva megnéztem...és nagyot néztem, mert gyönyörű, duci, kész gombócok vigyorogtak ki az edényből:))) (Volt már néhány próbálkozásom gőzgombóc ügyben, amik nem lettek ilyen jók...) Kivettem egy tetejes edénybe, beletettem, majd a másik 2 gombócot is megfőztem.
A tányéron olvasztott vajat csurgattunk és mákot szórtunk rá.

A recept beküldője: Katakonyha >>