Fur-családok

Gyorsan változik a világ, vele együtt mi emberek is folytonos változásban vagyunk, talán nem is tudunk olyan mértékben alkalmazkodni a fejlődéshez, ahogyan szeretnénk, és néha vakvágányra tévedünk. A biztos pont, ahonnan elindulhatunk, baj esetén pedig visszatérhetünk: a család.

De mi a helyzet akkor, ha a gyerek nem hagyományos családmodellben nő fel, hanem fur-családban, ahol például egy gyereknek több apukája is van, vagy több testvér él együtt, de mindenkinek más a vér szerinti apja? 

A társadalom legkisebb pillére is kezdi elveszíteni funkcióját a rohanó életvitelben, amelyben élünk - ha hagyjuk. Kár lenne, hiszen a család a szeretet központja, a szocializáció helyszíne, az örömök forrása. Az első közösség, ahova egy gyermek megszületik, ahol tapasztal, ahol felfigyel a dolgok mikéntjére és hogyanjára. Egész élete útravalóját a családból szerzi be, itt dől el, milyen ember válik belőle, valamint az is, ő hogyan fog bánni a saját gyerekeivel, az emberekkel. Amit kap, azt adja majdan vissza - ilyen egyszerűnek látszik. Azonban nem mindenki tudja csak jóval megtölteni a tarisznyáját a gyermekévek alatt, sokan kényszerülnek nélkülözni. Nem csak anyagi javakat, hanem a legfontosabbat: a szeretetet, vagy a törődést, az odafigyelést. 

Minden gyerek arról álmodik, hogy boldog családban nő fel, apuka, anyuka, testvérek társaságában, saját házban kutyával - erről szólnak a jó filmek is. De mi van abban az esetben, ha nem a társadalmi normák szerint alakul a család összetétele? Törvényszerű az, hogy például a csonka családban, esetleg a több apukával felnövekvő gyermeknek lelki sérülést kell szenvednie? 

HarmoNet tipp: Családi örökségünk, mit hozunk magunkkal? >>

Andrea egyke volt. Mindent megkapott, amit egy gyerek szeme-szája megkíván. Viszont a szülők elváltak, Ő az anyjával maradt. Mivel az anyukája nagyon szép nő volt, újra férjhez ment, így a kislány új apukát kapott, vagyis mostohaapát. Az eset még egyszer megismétlődött, tehát Andreának három apukája is lett. A lány, mint élelmes gyerek, ki is használta a helyzetet: három helyről kért zsebpénzt, háromszoros szülinapi ajándékot kapott, háromszor mehetett nyaralni. Persze a kis barátnői irigykedtek. 


Valóban mindent megkapott a kislány? Elhalmozták ugyan ajándékkal, de kérdés, hogy simogatást, ölelést, jó szót is adtak-e az apukák számára? Vajon a drága játék többet ér, mint egy közös élmény az állatkertben? Ki volt ott, amikor biciklizni tanult a gyerek, ki szurkolt neki? 

Boldog felnőtt válhat olyan gyerekekből is, akik nem hagyományos családmodellben nőnek fel? Mi a fontosabb, a normák betartása, vagy a nem mindennapi családban (is) ott lakozó szeretet és összetartás ereje? 
Óvjuk meg együtt a család értékét!

A CsaládiNet figyel minden családra. Épp ezért számítunk a Te véleményedre is, mondd el érzéseidet, tapasztalataidat a családokról! Várunk további hasonló történeteket, ha ismersz fur-családokat, ha Te is ilyennek a tagja vagy, oszd meg velünk, mi pedig megosztjuk oldalunkon másokkal – a legjobbak a Bébi kurírban is megjelennek.

Írj nekünk: www.csaladinet.hu

Alma és a fája Fórum a HarmoNeten is! Meséld el! >>

Képek: Piqs.de