A pasi halála - a bevált recept

Nem, nem kell semmi rosszra gondolni, túl fogja élni a fickó! És nem fogunk senkit megölni cikkünkben. Pusztán arról van szó, hogy agybajt kap attól, amit csinálsz, attól ahogy főzöl, vagy éppen a magánéleteteket kezeled. Miért is? Mert a változatosság gyönyörködtet, és kis ügyességgel a nő eléri, hogy ez ne a szoknyák utáni végtelen futkorászást jelentse. A bevált recept és a hánytató újdonság. Egyensúly-koktél biztonságot keresőknek.

Anyám is így készíti
Mielőtt azt hiszed, mindig minden a pasik számára csak a szexről szól, ki kell ábrándítsalak. Nem, ez közel sem elég nekik! Sokkal többről van szó. Meg kell tanulnod kicsit főzni, guszta ételeket készíteni, rendben tartani az otthonod és önmagad és esetleg igen, az ágytúrák terén sem árt, ha szerzel egy kis térképismeretet.

A főzés a nők többsége számára – ma – rémálom. Ha azt halljuk egy nő fiatalon tud főzni, varrni, és ha kell gyereket nevelni egy löttyedt, öreges, fáradt nőszemélyre gondolunk, aki kiábrándult, esetleg unalmas. Pedig ez nem így van, csupán azt jelenti: nőies nő, képes ezen apróságokra is odafigyelni.

A főzés éppen ezért a nők többsége számára egy napi szintű kihívás, kudarc, és a szakácskönyvek terén jókora bevétel a helyi könyvesboltnak. Pedig egy egyszerű rizses zöldséges ételt, mindössze kétféle zöldséggel 30-féleképpen lehet elkészíteni egy kis ötletességgel. Ám mindig ott az a fránya szorongás. Mi lesz, ha nem fog neki ízleni, mi lesz ha nem lesz neki elég jó? Ezért aztán gyakran az idősebbekhez fordulunk tanácsért – ami valljuk be, olykor nem árt – és mindig mindent ugyanúgy készítünk. A rizst lehet már tíz éve ugyanúgy fűszerezzük, s valami meglepő oknál fogva az eljegyzési gyűrű tíz éve még mindig nem cserélődött le ujjunkon esküvői jegygyűrűre.

Nos, ennek te magad vagy az oka! Ha folyton az őseid főztjét majmolod, akkor édesanyád ízvilágával fog járni a kedves párod és nem a tiéddel. Ami gyakran jelenti azt is, hogy finom-finom de valahogy nem az igazi számára. Ugyanis ő Téged szeret, beléd szerelmes, abba ahogy beszélsz, ahogy mosolyogsz, amilyen színekbe öltözöl. Te egy egyéniség vagy. (Mi mindannyian egyéniségek vagyunk! – hangzott a Brian életében, by Monty Python.) Ő a te hangulatodért van oda, és ehhez a hangulathoz tartoznak az ízek is! Nem édesanyádat kell rekonstruálni, hanem Neked kell megtanulnod főzni. Nem úgy, ahogy ő, hanem tőle, az ő segítségével, és ez nagy különbség!

Ha ízlik a remeked, és te még megjegyzed: anyámtól tanultam, akkor hosszútávon biztos a padló, mert padlót fog majd tőled, az tuti.

HarmoNet tipp: Rántással vagy habarással? Jaj, hogyan főzzek főzeléket? >>

A kedvencedet készítettem - megint

Ha mindig ugyanúgy készíted az ételeket, mert ez bevált recept, akkor sajnos hasonló hajtépkedésekre számíthatsz. A sajátját fogja tépkedni, titokban és ez fájóbb lehet, mintha a tiédet cincálná. Fűszerezés, a sajtok bevetése, joghurt, kefír, vagy tejföl használata. Hogy főzöd, sütöd vagy éppen párolod az ételt, grillezed vagy pirítod, a lakásban vagy szabad tűzön, teflonban vagy sütőben, nos ez, mind-mind meghatározza az étel ízét. Ezekkel az egyszerű, olcsó, könnyen beszerezhető alapanyagokkal, az egymást ismétlő tíz ételt – amit kezdetben tudsz – változatossá teheted. Kis kreativitás szükségeltetik. Az is lehet, hogy olykor elrontod az ételt emiatt, és érdemes ekkor alternatívaként egy vajas zsömlét bevetned… de próbálkozást épp úgy fogja értékelni a párod, mint a sikeredet. Viszont ha minden nap ugyanazt tolod elé, akkor sajnos egy idő után fanyalgásokra számíthatsz. Ügyeskedj, variálj.

A bevált recept, lehet, hogy nagyszerű, de rettentő egysíkú lehet, s még ha bevált is, hamar lekerül a pasi kijelzőjén a kedvencek menüről.

HarmoNet tipp: Antiháziasszony menü >>

Varietas delectat

A változatosság természetesen nem csak a tányéron jelentős dolog. A kaland-túrákon, a hancúr-percekben, vagyis az ágy-világok színpadán éppen úgy elvárható egyfajta tettlegesség és változatosság a nőktől. Itt sem biztos, hogy ez sikeres lesz elsőre, de semmi esetre sem unalmas. A változatosság rendkívüli eredménye az állandóság. Méghozzá a kapcsolat állandósága, hiszen a jól együttműködő, együtt idomuló, egymást lehengerlő és szórakoztató párok képesek a hűség fogalmát minden-, és a legszebb értelemben kielégíteni. A bevált receptek fontosak lehetnek, de hagyd őket a jeles alkalmakra, vagy ha az anyósod látogat meg!

Fodor Kata

Részlet a készülő: 10X10 könnyű, vegetáriánus recept című kötetből