Hepatitis elleni terápiától romlik a szexuális funkció

Egy új tanulmány felfedte, hogy a szexuális funkció férfiaknál történő romlásának oka lehet a krónikus hepatitis C-fertőzés során kapott vírusellenes terápia. Ez az első tanulmány, mely bizonyítja, hogy a peginterferon és ribavirin kombinációs terápia mellékhatása a szexuális funkció hanyatlása.

A vizsgálat részeként 260 férfit kezeltek peginterferon alfa-2a és ribavirin kombinációjával, és kérdőívet töltettek ki velük, mely a szexuális vágyra, a szexuális funkcióra (erekció és ejakuláció), valamint a szexuális kéjérzésre kérdezett rá a kezelés előtt, alatt és azt követően.

A kezelés előtt a férfiak 37%-a számolt be a szexuális vágy legalább kismértékű romlásáról, 44%-uk pedig kielégületlenséget jelzett szexuális élete során. 22% számolt be az erekció, 26%-uk az ejakulációs funkció romlásáról.
 
A szexuális funkció hanyatlása átlagosan a terápia megkezdését követő négy héten belül jelentkezett, mely a legtöbb beteget érintette.

A kezelés végén (24-48 hét) 38-48%-ra becsülték azon férfiak arányát, akik a teljes szexuális élete rosszabbul működött, mint a kezelés előtt. Az afroamerikai populáció alacsonyabb fokú romlásról számolt be, mint a kaukázusiak.
 
Míg a szexualitás legtöbb funkciója helyreállt a terápia elhagyása után, addig az erekciós és ejakulációs funkció tartósan rosszabbodott azoknál a férfiaknál, akik a teljes 48 hetes kezelésben részesültek.

Medipress