A klímavédelmet propagálja fellépésével az Editors - magyarországi koncert!

Az Editors szeptember 19-én - az Európai Mobilitási Hét ideje alatt - egy különleges budapesti koncerten mutatja be október 12-én "In This Light And On This Evening" címen megjelenő harmadik lemezét. A koncert az Európai Bizottság "Play to Stop: Europe for Climate" kampányának része, amely az éghajlatváltozás problémájára igyekszik felhívni a figyelmet a fiatalok körében. Az Európai Bizottság és az MTV Networks International közös szervezésében megrendezésre kerülő koncert házigazdája VJ Johan Wald lesz, közönségét pedig a kampány fő támogatói mellett a "legvagányabb" budapesti fiatalok alkotják majd.

A brit Nu Wave egyik legjelentősebb együttesének számító Editors rendkívüli hangzásával azonnal felhívja magára a figyelmet; nagyszerű és erőteljes dallamai minden hallgatóban őszinte érzéseket ébresztenek. A „The Back Room” címen megjelent debütáló album és a slágerlistavezető „An End Has A Start” átütő sikere után az „In This Light And On This Evening” jelentős lépés az együttes történetében.

A koncertet megelőző interjújában Tom Smith, az Editors énekese így nyilatkozott: „Az éghajlatváltozás mindannyiunkat érintő probléma, így örülünk, hogy segíthetünk megvalósítani az MTV és az EU kampányát, amely az ebben rejlő világszintű veszélyre igyekszik felhívni a figyelmet.”

Európai Mobilitási Hét – a városi klíma javítása
A „Play to Stop: Europe for Climate” koncert időpontja egybeesik az Európai Bizottság  által támogatott Európai Mobilitási Héttel. A hét utazási szokásaik megváltoztatására, és fenntarthatóbb utazási módokra való áttérésre ösztönzi a polgárokat. Szeptember 16. és 22. között a helyi hatóságok Európa-szerte, sőt Európa határain túl is különböző tevékenységeket szerveznek, és olyan állandó intézkedéseket vezetnek be, melyek a mobilitási hét után is érvényben maradnak. A 2009-es kampány témája – „A városi klíma javítása” – kihangsúlyozza, hogy a városok által tett erőfeszítések mennyire fontos szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelem során hozott intézkedések hatékony megvalósításában.

Ismert személyek általi támogatás
A „Play to Stop: Europe for Climate” kampányban központi szerepet kap Bulgária, a Cseh Köztársaság, Németország, Dánia, Franciaország, Magyarország, Olaszország, Lengyelország, Románia, Svédország és az Egyesült Királyság 11 ismert személyisége, akik nemzeti szinten népszerűsítik majd a kampányt.. A nemzeti nagykövetek a következők: Katus Attila személyi edző és életmód-tanácsadó, Magdalena Maleeva bolgár teniszező, Anna David dán énekesnő, Pascal Légitimus francia színész, Tobias Schenke német színész, Paola Maugeri olasz tévésztár, Michal Pirog lengyel koreográfus és Serban Miron Copot román énekes és Shire Raghe svéd műsorvezető. Várhatóan a koncerten is többen ott lesznek majd közülük.

„Az Európai Mobilitási Hét kiváló lehetőség arra, hogy néhány napra mindenki félretegye autóját, és kerékpárral vagy tömegközlekedéssel induljon útnak. Ezzel nemcsak egészségünket, de környezetünket is megkíméljük az autók által kibocsátott káros anyagoktól. Az Európai Bizottság klímavédelmi kampánya is arra hívja fel a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel sokkal kellemesebb és tisztább környezetben telhetnek mindennapjaink.” – mondta el Katus Attila, a kampány magyarországi nagykövete.

20/20/20 2020-ra 

A „Play to Stop: Europe for Climate” koncertek egy szélesebb európai kampány (Climate Action – Energia a változó világban) részeként kerülnek megrendezésre. A kampány fellépésre szólítja fel a polgárokat az ENSZ decemberben Koppenhágában megrendezésre kerülő éghajlatváltozási csúcstalálkozója előestéjén, melynek fő témái között szerepel majd a szennyező országok tevékenységének megfékezése, és új globális keret kidolgozása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. A probléma megoldásában szintén aktív szerepet vállalnak az EU vezetői, akik rendkívül ambiciózus éghajlat- és energiacsomag végrehajtásában állapodtak meg. 2020-ra szeretnék Európában 20%-kal csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a teljes energiatermelés 20%-ára növelni a megújuló energiaforrásokból származó energia mennyiségét, és 20%-kal növelni az energiahatékonyságot, vagyis 20/20/20 2020-ra. 

A budapesti koncerten Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke is részt vesz majd, aki az esemény kapcsán így nyilatkozott: „Környezetünk védelme és az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyesíti az európaiakat. Olyan területről van szó, mellyel kapcsolatban a polgárok már többször sürgették az erőteljesebb uniós fellépést. A mai fiatalok tökéletesen átlátják a fenntartható fejlődés előmozdításának fontosságát, hiszen a jövő vezetőiként nekik kell majd szembenézniük a következményekkel. Rendkívül fontos tehát, hogy most cselekedjünk, szem előtt tartva a jövőt és a világ más részeit is.”

A fiatalok fontossága
A ’Play to Stop: Europe for Climate’ kampány elsősorban a fiatalokat célozza meg, hiszen az éghajlatváltozás hatásainak oroszlánrészét ők viselik majd. Egy Eurobarométer felmérés szerint egyébként a 15–24 év közötti fiatalok 65%-a nem hiszi, hogy az éghajlatváltozás megállíthatatlan folyamat, és hogy semmit sem tehetünk ellene. Rendkívül fontos tehát a fiatalok hangja, amely egyfajta katalizátorként gyorsíthatja fel a tényleges változást.

A program röviden
13.00–14.00 - Sajtótájékoztató az Editors-szel
20.00 - Ajtónyitás
21.00–22.30 - Koncert

A „Play to Stop: Europe for Climate” kampány következő koncertjére december 7-én, Koppenhágában kerül sor.

További információ: www.mtvplay4climate.eu