Mire való az indulat? A Zen ritmusa a mindennapokban

Tévé, rádió, hírek, újságok, celebek, szex, pornó, problémák és háborúk, feszültségek. Ezzel szemben most semmi izgató, semmi érdekes, csupán a Zen egyszerű, letisztult látásmódjával ismerkedünk, hogy lássuk, van számunkra lehetőség, ha teljesebb, mélyebb megismerésre, feltöltődésre szánjuk el magunkat.

Nem a lényegre figyelsz

Az igazán fontos dolgaink sajnos kevesebb figyelmet kapnak a mindennapok zakatolásában, és ennek a következményeit már jól ismerjük, sőt, jól kigyakoroltuk már. Így fordulhat elő, hogy ha a zöld lámpánál valaki nem indul el időben, akkor máris megjelenik a harag és a düh, vagy ha a sor nem halad a boltban, a legtöbbször akad valaki, aki ideges kapkodásba kezd.

Éppen a minap hallottam: „nem tudok már lépést tarani azzal az irammal, amit a főnököm és a család rámkényszerít”. Sajnos, még az is lehet, hogy többen is ismerik ezt a valóban nehéz élethelyzetet, amikor a külső nyomás a belső nyomással együtt elviselhetetlenné válik.

A legtöbbször nincsenek eszközök, nincs készlet az emberek kezében arra, hogy  a problémán túlléphessenek, vagy a feszültségből hasznot húzzanak. Például, ahogy a mester mondja: „Az indulatot használhatjuk indulásra”Nincs mit tennünk, érezhetjük azt, hogy az élet bizony egyre több és több számunkra kellemetlen feladatot ró ránk, de ez főként akkor van így, ha elodázzuk belső kertünk, a tudatunk megművelését. A Zen gyakorlatával felfrissülhetünk, tisztulhatunk, és erőt meríthetünk a következő pillanat kínálta lépések megtételéhez.

Ha megnézzük a zen-kertművészet remekeit, akkor egyszerű, tiszta és bensőséges képet kapunk: tudatunk letisztult, izgalmaktól mentes képét. Mi itt nyugaton megijedünk attól, ha nincs körülöttünk semmi izgalom, vagy ha azt halljuk, hogy ne gondolkodjunk, ne csináljunk semmit. Pedig már mennyire szeretnénk kiengedni a gőzt a fejünkből úgy, hogy ne csupán ideig-óráig, hanem hosszabb időre is megtapasztaljuk az elégedettséget.

Hogyan és mit tehetünk ezért?

Az nagyon jó, ha aktívan sportolunk, úszunk, vagy éppen teniszezünk, sőt sok esetben egy beszélgetés is sokat segít, de tudatunk művelése nélkül a problémák erősebbnek bizonyulnak nálunk. A Zen mindannyiunknak való és főként akkor, amikor még nincsen nagyobb probléma. Érdemes tudnunk, hogy nem intellektuális tanításról van szó, hanem a magunkkal való bensőséges kapcsolat kialakításáról. A Zennel együtt nyugodtabbak, figyelmesebbek, koncentráltabbak, lendületesebbek, energikusabbak lehetünk, melynek titka a zazen.

„A zazent gyakorolva pedig belépünk Buddha álmába, ahol a létezők elfogadják magukat  úgy, ahogy vannak. Az igazi szabadságot gyakoroljuk”
. (Barbara Kosen)

Fotó: Rózsa Melinda (Rose)