Szia, csapat! Megérkeztem! - Beilleszkedési tippek csapatjátékosoknak és csapatvezetőknek

A Bécsi Filharmonikusok kedvenc mondása, mely szerint "Egyszer minden karmesterrel eljutunk oda, hogy úgy vezényel, ahogy mi egyébként is játszunk" - egzakt prezentációja annak, ahogy egy új csapattagot, vagy csapatvezetőt fogadni szoktak. A pályakezdők, valamint a reformokat véghezvinni szándékozó vezetők számára ez az attitűd bizony végzetes is lehet. Hogyan kapcsolódj be?

A csapatba illeszkedés 4 szakasza
A csapat már megvolt azelőtt is, mielőtt te odakerültél, s tökéletesen biztosak abban, hogy meglesznek akkor is, amikor nem leszel ott – tehát a csapatot, mint kész egységet kell kezelned.

1. A bemutatkozás „Jó híreket hoztam” stratégia. Amikor új vagy egy csapatban, érdemes előre küldened a hírnevedet. Jó, ha tudják, hogy szakmailag mit értél el, vagy hogy mi a hobbid, esetleg más a csapat szempontjából kívánatos tulajdonságod. Ezt többféle módon is elérheted – direkt és indirekt szálon is. Például a cégnél dolgozó ismerős mesél rólad egy kollégádnak, vagy mondjuk, a közösségi oldalak általad használt felületén olyan bemutatkozást teszel közzé magadról, ami ezt erősít. Láttam egy fotót egy pályakezdő fiúról, amin éppen lóg egy sziklafalon, s visszanyúl valaki felé – a képfelirat: A nehéz akadályokat együtt küzdjük le! Ez a mondat azt sugallja, hogy rá számítani lehet, ő igazi csapatjátékos.

HarmoNet tipp: A bemutatkozás szakaszában többen kérdezgetni fognak téged, hogy honnan jöttél, miért ide, stb. … Legyen egy előre kidolgozott, pozitív üzenetű bemutatkozásod erre. Soha ne szidd előző munkahelyedet, még ha százszor csalódtál, akkor sem! („Közelebb akartam dolgozni az új házunkhoz, a régi munkahelyem túl messze volt.”)

2. BeilleszkedésProgramszerűen, vagy önállóan. Sok vállalat csinál úgynevezett beilleszkedési programot. Ez a jó ötlet azonban gyakran nagyon rosszul valósul meg. Néha előadásokat kell hallgatni, néha mentort jelölnek ki az új kolléga mellé, máskor végig kell járni egy hónap alatt a teljes szamárlétrát, az árurakodástól, vagy a recepciótól kezdve. A beilleszkedés legjobb stratégiája, ha figyelsz, érdeklődsz, kérdezel, de egyenlőre nem nyilvánítasz véleményt. A csendes figyelem hasznos és bölcs ebben a helyzetben. Ebben a szakaszban még tilos kezdeményezni.

HarmoNet tipp: Tilos konfliktusba keveredni, kritizálni másokat, vagy bármilyen formában hangos véleményt formálni! Ebben a szakaszban még akkor se légy kezdeményező, ha egyébként ez jellemző rád!

Cikk tippünk: A siker kiépítése >>

3. Előnykeresés Kívül-belül! „Miért jó ez? Mire jó?” Ezt a két kérdést fogatod a fejedben, amikor már ismered a vállalat felépítését, s a kollégák többségének megjegyezted a nevét, meg hogy szokott-e kávézni és dohányzik-e. Legjobb, ha vezetsz egy listát azokról a dolgokról, amiket kifejezetten előnyösnek tartasz, vagy miket nagyon szeretsz. Egyenlőre CSAK (!!!) ismétlem: CSAK (!) a pozitívumokra kell koncentrálnod. Természetes, hogy felfedezel hiányosságokat is, de most nincs még dolgod velük. Fontos, hogy a kollégák, az általuk vezetett projektek, ügye, vagy a csapat aktuális célja olyasmi legyen, amiben könnyen megtalálod ezt a jó oldalt. Ha egy hetet erre szánsz, miközben a csöndes beilleszkedés folyamatában az új feladataidat megkezded, pozitív, előnykereső, barátságos személyként fognak megismerni téged, akinek jó a közelében lenni.


Egyúttal te magad is képessé válsz belső motiváltságot találni az új csapatod céljai és stratégiái iránt. Kérdezz meg kollégákat, hogy segíthetsz-e nekik, még azon az áron is, hogy ezzel némi többlet feladatot vállalsz! Az elején ennek bele kell férni, de ne légy balek!

HarmoNet tipp: Ebben a szakaszban mindenképp keress olyan lehetőségeket, melyek csapatépítő hatásúak. Csatakozz a munka utáni sörözéshez, vagy billiárdozáshoz, hívd meg kávéra a kollégákat, vagy ha a légkör megengedi, vigyél házi sütit, saját kertedben termett gyümölcsöt, stb. …  és kínáld körbe. 

4. Aktivitás, kezdeményezésLassan, de biztosan! Most jött el az ideje annak, hogy összegezd azokat a kritikai észrevételeket, melyek a friss szemmel érkezett kolléga előnyei lehetnek. Még Istennek is egy hetébe került, mire a világot megteremtette, s utána Jézusnak 32 év alatt sikerült (persze némi izraelita segítséggel) megváltania. Teljesen természetes, ha nem sikerül minden változást egy nap alatt véghezvinned!
Állíts fel egy stratégiát, hogy mik azok a dolgok, amiket a legfontosabb lenne megváltoztatni, s mik azok, amik esetleg várhatnak. Érdeklődj, hogy ezek a dolgok jelenleg miért vannak így? Lehet, hogy már „százéve” tudják, hogy ez nem jó úgy, mégis van valami általad ismeretlen, külső ok, ami miatt nem változtatnak. Ezt el kell fogadnod, ha nem tudsz helyette jobb ötletet. (A válság közepén az egyik vállalatnál létszámcsökkentést javasoltak. A leggyengébben teljesítő kolléga – nevezzük Jenőnek - már 13 éve dolgozott ott.

Teljesítménye az utolsó 1,5 évben esett vissza, amikor is eltemette édesanyját és kisfiáról is kiderült, hogy gyógyíthatatlan, súlyos beteg.

Az új csapatvezető ezt a kollégát akarta elsőként elküldeni, ám a csapat azt mondta: Egyszerre mondanak fel, ha Jenő megy. Végül a létszámcsökkentés helyett béroptimalizálást hajtottak végre. Ez mindenki számára elfogadható megoldást hozott.)

HarmoNet tipp: A változtatások véghezvitelére legyen kész terved, melyről kikéred a csapat véleményét, mielőtt előterjeszted azokat a vezetők felé. A csapatjáték azt jelenti, hogy együttműködtök.

Az elsőrangú munkaerők ritkán érnek el célokat, hogyha először lecsiszolják a kocka sarkait, hogy gurulni tudjon. A sarkalatos tényeket tényként, a helyükön kell kezelni. A csapatmunka, a belső harmónia nem arról szól, hogy alkudj meg minden áron, hanem arról, hogy fogadtasd el magad. Ha ez megvan, akkor az ötleteid, változtatásaid is elfogadhatóak lesznek.
A legtöbb vállalatvezető ezt érti hatékony csapatmunka fogalmán – s a legtöbb csapatban mégis éppen a „meleg massza” csapdájába esnek a dolgozók. A meleg masszán pedig többnyire nem egyszerű változtatni. Ha ezért kerültél egy csapat élére, mint menedzser, vezető, nem lesz könnyű dolgod.

(Képek: piqs.de)