Britek bizarr babonái - varázslatokkal viszik el a lottónyereményt!

A britek csaknem fele bizarr rituálékat követ a jó szerencséjük érdekében, fedte fel egy tanulmány.

Az Egyesült Királyság több millió lakója annyira babonás, hogy fadarabokat fogdosnak és nem sétálnak át a létrák alatt, állítja a National Lottery által készített felmérés. A szerencsétlenségek elkerülésére is igen meghökkentő módszereket vetnek be: szerencse-ruhadarabokat hordanak, nem lépnek rá három csatornatetőre és minden hónap első hétfőjén azt mondják: „fehér nyúl”.

Az emberek harmada úgy véli, hogy nem szerencsés a házon belül kinyitni az esernyőnket. Tízből négyen rendszeresen fadarabokat fogdosnak, az emberek fele pedig sosem megy át létra alatt. Ugyanennyien mindig kívánnak valamit, miközben elfújják a gyertyákat a születésnapi tortájukon. Egyharmaduk átdobja a kiömlött sót a bal válla fölött, illetve mindig tesznek egy kevés pénzt az ajándéknak szánt tárcába.

A 3 000 ember bevonásával készítették felmérésből az is kiderült, hogy 38 %-uk rendszeresen keresztbe teszi az ujjait, ötödük nem előz meg másokat a lépcsőn, tízből egy pedig nem lép rá a járda repedéseire. Háronegyed részük tisztában van azzal, hogy ezek a babonák valószínűleg semmit sem érnek, de ennek ellenére élnek vele, „a biztonság kedvéért”.

"Azonban nem kell annyira rohanni, hogy leszokjunk ezekről.” – idézte a National Lottery szóvivőjét a Daily Express. „A lottómilliomosok közt végzett felmérés során több mint egyharmaduk ismerte el, hogy jelet kapott a rá váró nyeremény előtt, minden tizedik pedig szerencsehozó talizmánnak rendelkezik. Ha olyan helyzetbe kerülünk, melynek bizonytalan a kimenetele, olyan rituálékhoz fordulunk, melyekről azt hisszük, hogy korábbi sikereinkben közre játszottak. Ezek a babonák megnyugtatást adnak a nehéz időkben, csökkentik a stresszt.” – mondta a felmérés kapcsán Bruce Hood professzor, a Miért hiszünk a hihetetlenben? c. könyv szerzője.

A mai britek egy jó része, azoknak a misztikus történelmű keltáknak, és pikteknek leszármazottai, akik a Tuatha De Dannan, azaz Danu Isten népeként léptek a szigetekre, sok ezer évvel ezelőtt. E népről máig legendák keringenek, s megoszlanak a vélemények, hogy valós emberek vagy szellemlények, tündérek voltak talán... egy bizonyos, hogy az angolok, ezen hagyományaiknak köszönhetően sok apró rítust, ma babonának nevezett kis szoksát tartanak még mindig. - a szerk.

Medipress