Mi micsoda? A pálmazsír

Pálmazsír? Igen, létezik ilyen! Olvass tovább és megtudhatod mire és miért jó ez a növényi termék!

Honnan származik?
Dél-Kelet Ázsiában már régóta használják sütésre és főzésre, Európában csak az utóbbi években kezdett elterjedni. A pálmazsírt a trópusi olajpálma magjából nyerik. Mivel a pálmák nem "csak úgy" nőnek, hanem termesztik őket,hogy aztán felhasználják a magjukat így az ára elég magas. Glicerol tartalma miatt nehezen oxidálódik ezért sokáig eltartható valamint szilárdabb állagát is ez adja. Az ételek készítésén kívül használják már kozmetikumok pl. szappanok előállítására is.

Mit tartalmaz?
A pálmazsír egy teljes egészében növényi alapú "zsiradék", amely koleszterinmentes, viszont tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat is. A zsírsavak mellett E vitamin tartalma is jelentős. Azért is egészséges mert sütés közben nem szabadulnak fel benne káros anyagok mint az egyéb zsíradékokban sütésnél.

Mi készüljön belőle?
Szilárd halmazállapotú, kb. 34-36 fokon olvad fel, füstölési pontja pedig meghaladja a 240 fokot. Kiválóan alkalmas zsírban sütésre, mert összetevőinek köszönhetően nem hagy kellemetlen szagot sütés tán. Szavatossági ideje legalább 2 év, így sokáig használható. Alkalmas sütemények, tészták készítéséhez és akár ételek alá is. Készülhet belőle vegetáriánus szendvicskrém-friss zöldfűszerekkel, hagymafélékkel dúsítva.
Sütemények közül a kevert tészták mint pl. a muffinok, lepények készítésénél helyettesíthető vele a vaj, margarin és az olaj.