A savlekötő afrodiziákum: amla

Az amla szó savanyút jelent, a dhátrí szó pedig anyát, vagy nővért jelent, arra utalva, hogy az amla a legjobb gyógyító. A Chyawanaprash alapvető alkotóeleme. Ez a lekvár az ájurvéda elsődleges fiatalító elixírje, különösen a tüdőre a három dósára és a szaporítószervekre hat. Az amla csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, elősegíti az emésztést és erősíti a szívet. Antioxidáns, szépít, fiatalít és a szenvedélyt is felpörgeti.

Közismert név: Indiai pöszméte, amla
Szanszkrit: Amalaki, Dhatri
Latin név: Emblica officinalis – Fructus (Euphorbiaceae)

Az amla szó savanyút jelent, a dhátrí szó pedig anyát, vagy nővért jelent, arra utalva, hogy az amla a legjobb gyógyító. A Chyawanaprash alapvető alkotóeleme. Ez a lekvár az ájurvéda elsődleges fiatalító elixírje, különösen a tüdőre a három dósára és a szaporítószervekre hat. Az amla csökkenti a bélrendszeri gyulladásokat, elősegíti az emésztést és erősíti a szívet.

Összetevők:
Gyümölcssavak: Aszkorbinsav, C-vitamin (750 mg/10g friss gyümölcsben, 75 mg/g szárítottban), tannin
Bioflavonoidok: kvercetin, kempferol
Polifenolok – gallinsav
Citokininek - zeatin

Gyógyhatások:
Savlekötő, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, vértisztító, emésztésjavító, hashajtó, májvédő, összehúzó, vérzéscsillapító, antioxidáns, szívtonikum, tápláló, szemgyógyító, tonikum, afrodiziákum.

Indikációk:
Emésztés: Kifejezetten javasolható érzékeny emésztőrendszer esetén: székrekedés, fekélyek, savasság, gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás, májgyulladás és aranyér esetén. A belek gyulladásos állapotainál kifejezetten hasznos, és megállíthatja a belek vérzését. nagyon hatékony májtisztító, savanyú íze „kifacsarja” a májat, és antioxidáns tulajdonságai miatt májvédő hatással is rendelkezik.

HarmoNet tipp: Más gyógyító növények >>

Szív: Kedvezően hat a vérre, így táplálja és védi a szívet. Azáltal védi, hogy csökkenti a magas koleszterin-szintet, és gyógyítja a sérült ereket. Rendkívül jó antioxidáns hatással rendelkezik, általános gyengeség, szívdobogás, betegségek utáni lábadozás esetére. Táplálja a vérszövetet és erősíti a rakta dhátu-agnit, ezzel javítva pl. a vérszegénység állapotát, ami szintén befolyásolhatja a szív-funkciót. Különösen a felfokozott szádhaka pittát csökkenti, ami az elme nyugalmát is tisztaságát befolyásolja.

Anyagcsere-zavarok: Cukorbetegség (pittadzsa praméha típus) esetén stimulálja a mikrocirkulációt és erősíti az ódzsaszt. Vérszegénység esetén csökkenti a túlzott pittát, amely zavarja a vérképzést. Hajhullás esetén csökkenti a túlzott pittát, amely kiégeti a hajhagymákat. Az amla olaj kifejezetten kedvező hatású a hajhullás és korai őszülés esetén. Közismert fiatalító hatású, lelassítja az öregedést (vájaszthápana), növeli a termékenységet, az immunitást és kiegyensúlyozza az egészséget (satmikarana). Sugár- és kemoterápiás kezelések során érdemes immunerősítőként és májregenerálóként alkalmazni.

Ájurvédikus energetika:
Rasza (íz): az összes, kivéve a sóst, de főleg savanyú
Vírja (hatás): hűsítő
Vipáka (emésztés utáni hatás): édes
Guna (minőség): könnyű, száraz
Dósákra gyakorolt hatás: Az összes dósát csökkenti, de főleg PV-, K+. Növeli az ódszaszt (életerőt).
Dhátu (szövet): az összes szövetre hat, de különösen a vérre és az izmokra.
Srótasz (csatorna): vérkeringés, emésztés, kiválasztás

Kontraindikációk:
Hurutosodás, megfázás esetén ne alkalmazzuk! Enyhe hashajtó hatása miatt hasmenés esetén óvatosan alkalmazzuk!

Megjegyzések:

Adagolás: 250mg-30g a szárított gyümölcsből.

Ha te is szívesen megkóstolnád a gyógyító gyümölcsöket, de ne tudod hol szerezd be, vagy hogyan készítsd el, úgy hogy tápanyagtartalma megmaradjon, válaszd a VegaFOOD egészséges ételfutárját. Mi is ezt esszük!


VegaFOOD >>