Életveszélyes is lehet: Táplálék - gyógyszer kölcsönhatás

Táplálkozásunk befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását, segítheti vagy gátolhatja azt. A gyógyszerek pedig befolyásolhatják anyagcserénket és ezen keresztül a tápanyagszükségletet. Táplálékunk a gyógyszerek felszívódását gátolhatja a fizikai tömege, a rosttartalma révén, de előfordul, hogy fizikai kapcsolat jön létre a gyógyszer és a táplálék között, például a koffein és a vas között.

A táplálékunk megváltoztathatja az emésztőenzimek, epe vagy a bél pH értékét, ami nem kedvez bizonyos gyógyszerek felszívódásának.

Gyógyszer metabolizmus
A gyógyszerek metabolizmusa egy enzim rendszeren keresztül történik. A táplálékunk egyes összetevői ennek az enzimrendszernek a működését befolyásolhatják. Gátló hatást fejt ki például az alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú étrend, a nagy fehérjetartalmú étrend, a túlzott magnézium, kalcium bevitel viszont felerősíti a működését.

A koffein, alkohol, dohányzás szintén ezen az enzimrendszeren keresztül befolyásolja a gyógyszerek hatását. Az alkohol gátló, míg a dohányzás indukáló hatású.

„Sajtreakció”
A Parkinson-kór kezelésére használt gyógyszerek magas tiramin tartalmú ételekkel (pl. hering, virsli, joghurt, banán, szalámi, csirkemáj, Camembert, Cheddar sajt, sör, vörösbor) együtt a tiramin felszaporodáshoz vezethet, amely kipirulást, vérnyomás emelkedést és súlyos esetben halálos kimenetelű hipertóniás krízist okozhat.

A magas tiramin tartalmú  ételek az antidepresszánsok hatását is módosíthatják.

Antibiotikumok
A káros, betegséget okozókon kívül a hasznos baktériumokat is elpusztítják. A kipusztított egészséges bélflóra helyét gyorsan szaporodó káros baktériumok vehetik át. A bőrünk felszínén és a nyálkahártyákon élő hasznos baktériumok elpusztulása pedig gombásodáshoz vezethet.

Érdemes az antibiotikumos kúra alatt és annak befejezése utáni napokban, naponta kétszer probiotikus savanyított tejterméket fogyasztani. Ügyeljünk arra, hogy az antibiotikumot ne a joghurt fogyasztásával egy időben vegyük be, mert a kalcium gátolja egyes antibiotikumok felszívódását.

K-vitamin és véralvadásgátló
A véralvadáshoz protrombin szükséges, ennek képzéséhez pedig K-vitamin kell. A véralvadásgátló a K-vitamin hatását gátolja, így csökkenti a véralvadást.

Adagját egyénre szabottan állítják be, hogy se a túlzott vérzékenység, se a fokozott véralvadás veszélye ne álljon fenn. Általában kéthavonta ellenőrzik, hogy a dózis megfelelő-e. Aki ilyen gyógyszert szed, feltétlenül tartsa be a táplálkozási ajánlásokat, vegye figyelembe az élelmiszerek K-vitamin tartalmát.

HarmoNet tipp: Legdrágább gyógyszerünk: a kamilla - mi mindenre használható? >>

Láz  és fájdalomcsillapítók

A szalicilek és származékaik fokozzák a C-vitamin kiürülést, ami ezért pótlásra szorul. Gyümölcsben, zöldségben gazdag étrenddel ezt természetes úton tudjuk pótolni és egy- egy pohár hűs gyümölcs vagy zöldséglé még jól is esik a lázas betegnek.

Étvágyfokozók
Az inzulin, pajzsmirigy hormonok, kortikoszteroidok (más-más úton) növelik az étvágyat. A szedésük alatt zsírszegény étrendet kell követni és kerülni kell a felesleges szénhidrát bevitelt.Vizelethajtók

Egyes vizelethajtók fokozzák a magnézium, nátrium, kalcium, kálium kiürülését. Hogy ezeket pótolni kell-e az a vizelethajtó fajtájától függ és attól, hogy milyen betegségben alkalmazzák. Hashajtók

HarmoNet tipp:
Nem ellenőrzik rendesen a gyógyhatású készítményeket - a gyógyszerek és vitaminok is veszélyesek lehetnek? >>

A zsírok felszívódását jelentősen csökkenthetik, ezen keresztül a zsírban oldódó  vitaminok felszívódását is ronthatják az olajos hashajtók és a ricinus. Tartós alkalmazásuk ezért hiánybetegséghez vezethet.

Mit tegyünk

Olvassuk el a gyógyszer tájékoztatóját és tartsuk is be az ott javasoltakat, így elkerülhetjük, a nem kívánatos mellékhatásokat.

Kreisz Andrea