Bajban a londoniak: megteltek a temetők!

Azt már tudjuk, hogy a Sziget-országban másféle törvények járják. Azt talán még nem, hogy a sírhelyeket nem lehet újra felhasználni. London, a világ egyik legzsúfoltabb városa és kétezer éve lakott. A baj most kezdődik: megteltek a temetők.

Nincs hová tenni Londonban a halottakat. Mivel Angliában, ellentétben más országokkal, nem jár le egy-egy sírhely bérleti ideje, nem lehet a területet újra felhasználni. Így a temetők szép lassan – utóbbi időkben inkább gyorsan – megtelnek, és már nincs hely az új halottak számára. Az egyre szűkösebbé váló kapacitás miatt a több mint egymillió londoni végső nyughelyéül szolgáló City of London Cemetery vezetői arra próbálják rávenni a lakosokat, hogy osszák meg másokkal sírhelyeiket. „A legtöbb ember természetesen hevesen ellenzi, hogy egy idegennel közös sírba temessék szeretteit.” - mondta Gary Burks, a temető vezetője. Más megoldás pedig nem nagyon lesz, hiszen a briteknél nem jár le egy-egy sírhely bérleti ideje amennyiben azt a család nem újítja meg, így az egyszer már használt területet nem lehet újra – bizonyos idő lejárta után – felhasználni. Egyetlen kiskapu maradt, és erre igyekeznek rábeszélni az embereket a temetők vezetői: 75 év elteltével, ha van még hely a sírban, lehet új koporsót elhelyezni a meglévő felett. Konkrétan arról van szó, hogy amolyan emeletes megoldással, a régi koporsót lejjebb ássák, és a tetejére temetik az újat. Mivel London kétezer éve lakott, a temetőkben a római kori, szász, középkori, viktoriánus és modern temetkezések is vannak, eléggé helypocsékoló módon egymás mellett.


Most Gary Burks azt szeretné elérni, hogy az emberek hajlandóak legyenek egymás fölé temetkezni, máskép igen nagy bajba kerül a város, nem lesz hová elhelyezni a halottakat. Maga a sírkert pedig igen nagy, 200 hektáron terül el, és nagyjából egymillió(!) halottnak ad „otthont”. A parcellákat is meglehetősen bőkezűen mérik, a sírok közt igen nagy helyet hagynak, pedig sok ausztriai hegyi falucskához hasonlóan lehetne szorosan egymás mellé temetkezni, szintén helytakarékosság okán.

Korábban: Térkép jelöli, hány hulla fölött állsz>>

A probléma kapcsán a York-i egyetem temetők történetével foglalkozó csoportjának vezetője, Julie Rugg azzal viccelődik, Anglia nagy baja, hogy nem foglalta el Napóleon, ugyanis azok az országok, amelyek átvették a Code Napoleont, egytől egyig már több mint 200 éve újrahasznosítják a sírhelyeket. A változás azzal az előnnyel is járna a terv támogatói szerint, hogy továbbra is használhatnák a szigetország szép, műemléknek is beillő temetőit. Ezek a temetők általában nagy zöld területeken helyezkedtek el, amelyek többsége hamar turistalátványossággá is vált. A londoni Highgate temető például évente több ezer látogatót fogad. A lakosok ennek ellenére tiltakoznak, pedig egy-egy sírhely vagyonokba kerül, az újrafelhasználással viszont az eredeti ár töredékéért lehetne temetkezni. „Egy sírhely olyan mint egy második otthon. Egyiket sem szívesen osztod meg egy idegennel.” - véli Martina Possedoni, egy 23 éves londoni értékesítő. Márpedig, ha a helyzet nem változik, a londoniak kénytelenek lesznek máshol eltemetni halottaikat.


HarmoNet tipp: Képtelen törvények a nagyvilágból>>