Képességeink, erősségeink: út a sikerhez!

Ha szeretnénk a legnagyobb teljesítményt kihozni magunkból munkánk során, és örömmel is végezni, tudatosan meg kell találni, hogy milyen téren vagyunk erősek, így képesek leszünk kamatoztatni. Csak úgy vagyunk képesek fejlődni, ha alapos vizsgálat alá vetjük, miben állunk a helyzet magaslatán, és napi munkánk során használjuk is - csak így végezhetünk teljes értékű munkát.

A munkahelyi értékelések hibája
A legtöbb nagy cég alkalmaz évi értékelést, mely segíti az alkalmazottakat abban, hogy arra koncentráljanak, amiben jók, viszont rávilágít a gyengeségekre is, ahol még lenne fejleszteni való. Azon az elven működik, hogy ha az ember javítani próbál a kevésbé effektív képességein, akkor az összességében vett teljesítmény is nagyobb lesz. Ez pedig téves elgondolás.

Pozitív pszichológiai vizsgálatok
A pozitív pszicholoógia területén folytatott legfrissebb kutatások szerint a legtöbben akkor vagyunk a legtermékenyebbek és legmegelégedettebbek, ha azt tesszük nap, mint nap, amihez a legjobban értünk. Mindegy, hogy saját céggel rendelkező vállalkozókról vagy alkalmazottakról van szó, akkor végezzük munkánkat harmóniában, mikor erősségeinket tudjuk alkalmazni. 

Fő erősségeink
Mik is ezek? Csak vissza kell emlékeznünk, mik is azok a tevékenységek, mikor az idő megszűnik létezni, határtalan energiával és lelkesedéssel végezzük, észre sem vesszük, hogy éhesek lennénk, az alvásról nem is beszélve.


Ilyenkor hihetetlenül kielégítő és energiával teli állapotba kerülünk, mely állapotot a szakirodalom „áramlat”-nak nevez (eredete az angol „flow”), mely során az ember teljes figyelmet tud szentelni annak, amit szívvel-lélekkel, örömmel végez. Mikor ebbe az állapotba kerülünk, használni tudjuk fő erősségeinket - ekkor vagyunk képesek a legjobbat kihozni magunkból, mert rendkívüli módon élvezzük, amit teszünk. Ilyenkor energikusak, kreatívak vagyunk. Ezzel ellentétben, ha olyan területen kell megnyilvánulnunk, mely nem tartozik az erősségeink közé, a legjobb esetben is unalmasnak, a legrosszabban pedig rabszolgamunkának tituláljuk.

Az erősségek vezetnek a sikerhez
Teljesen mindegy, milyen munkát végzünk, ha megtaláljuk a módját erősségeink alkalmazásának, élvezni fogjuk a munkát, mely a minőségén is meg fog mutatkozni. Így elérhetjük az „áramlat” állapotát.

HarmoNet tipp: Tele a fejed a munkával? - 5 tipp 5 perces munkaközi szünetekre >>

És mit kezdjünk gyenge pontjainkkal?

Meg kellene találnunk egy alternatív megoldást, hogy ne legyünk arra kényszerítve, hogy bármit is kedvetlenül végezzünk. Ha vállalkozók vagy vezetők vagyunk, adjuk ki másoknak az olyan jellegű munkát, melyet nem végzünk szívesen. Ha beosztottak vagyunk, és ezt nem tehetjük meg könnyedén, meg kellene találni a módját, hogy hogyan változtassunk azoknak a feladatoknak a kivitelezésén, melyek nem az erős oldalunkhoz tartoznak. 


Az biztos, hogy bármiben megtanulhatunk egy kicsit jobbá válni, ha igazán szeretnénk, de miért töltenénk vele időt, és fektetnénk bele energiát, mikor a fejlődés mértéke nem lenne jelentős? Inkább azt használjuk, amiben kiválóak vagyunk. Inkább az erősségünk legjavát alkalmazzuk, így sokkal eredményesebbek és boldogabbak leszünk.

HarmoNet tipp: Motivációs csapdák: pénz vagy elismerés? >>

Gyűjtsük  össze!

Írjuk le erősségeinket kis lapokra, és ragasszuk a monitorunkra, vagy a fürdőszoba tükörre, vagy akárhová, ahol gyakran látjuk. Tudatosan keressük azokat a tulajdonságainkat, melyekben az átlagnál jobbak vagyunk és gyarapítsuk a listát! Hamarosan rá sem kell pillantani a listára. Munkák minőségén és hangulatunkon is észre fogjuk venni a változást.

Dékány Márta
Képek: Piqs.de