A Guilini karsztok közt

Guilin a Gui folyó partján épült. Az egész síkságon 100-400 méter magas sziklák sorakoznak. A bal parton a sziklatornyok olyanok, mintha magából a síkságból emelkednének ki: ez a csúcsok erdeje, kínai nevén fengcong.

Lia Huval a Buddhista Főiskola kínai szakán ismertük meg egymást. Kínai nyelvet tanít a főiskolán, közben esténként segít férjének egy kínai ruházati boltban. Két lábon áll a földön itt Magyarországon, tanul, tanít, pénzt keres (mint tanár, kevesebbent, mint kereskedő), s otthon egy csodálatos vidéken él: kúpkarsztok között

Guilin a Gui folyó partján épült. Az egész síkságon 100-400 méter magas sziklák sorakoznak. A bal parton a sziklatornyok olyanok, mintha magából a síkságból emelkednének ki: ez a csúcsok erdeje, kínai nevén fengcong.

A síkságon a parasztok rizst termelnek. Ők mindennapi nehéz munkájukkal vannak elfoglalva, nem érnek rá kirándulni a karsztvidékre. Ám ilyen festői mészkőtájakkal találkozunk a Guangxi tartományban és egész Dél-Kínában.

A gyakran függőleges csúcsok oldalai és a mészkőbe zárt csekély mennyiségű talaj lehetetlenné teszi hasznosításukat, sem a város, sem a földművelés nem tud velük mit kezdeni. Barátnőm ebben a városban született, de a szépséges természeti körülmények ellenére jobban érzi magát Budapesten, nem vágyik vissza hazájába, azt mondja, itt otthonra lelt. 


A sziklák a városban nagyszerű  kilátópontokat jelentenek, amelyekhez ősi lépcsőkön lehet feljutni. A növényzet teljesen benőtte őket. A liánokkal körülfont cserjék és tövises bokrok teljesen elfedik karsztosodott felszínüket, a keskeny hasadékokkal váltakozó éles kőgerinceket. 

Buddha-szobrok
A kínaiakról azt hinnénk, hogy átnevelte őket a kommunista rendszer, pedig csak kevesen szolgálják a kormányt – az a néhány millió nem szám a milliárdhoz képest. Minden ezredik ember lehet kommunista, kb. mint nálunk. Legtöbben buddhisták, ami nem is vallást jelent, hanem életformát, gondolkodásmódot. A konfuciánizmus is elsősorban életforma volt kétezer éve: együtt élni a természettel, és nem ártani senkinek. Középúton találjuk meg a boldogságot életünkben. Nem kell mondogatni Buddha nevét, inkább úgy kell élni, ahogyan ő élt, megvalósítva itt a földön a jelen korban a buddhaságot. 

A fent említett csúcsokban barlangok vannak, és ezekben Buddha-szobrokat találunk. A látogatók a szobrok alatti kövekbe vésik bele gondolataikat – természetesen kínai írással. 

Sztalagnitok
A nedves trópusi éghajlat sok csapadéka valósággal lemossa a mészkőfelszínt. Tekintélyes mennyiségű kőtörmeléket is magával sodor, ezáltal megakadályozza a hátráltató üledék lerakódását. A karsztvíz a felszín közelében marad, és a lejtőn kanyargó folyókat felszíni vízfolyások látják el utánpótlással. Ezekhez a csúcsokhoz hasonlóakat a tenger ölel körül a vietnámi Ha-Long öbölben. Kialakulásukban nagy szerepet játszott a föld alatti vizekben feloldott széndioxid kőzetoldó hatása. 

Hszu Hsziake 17. századi geológus könyvében saját rajzaival illusztrálta a csodálatos cseppköveket. Bányákat, vulkánokat, hőforrásokat kutatott fel, pontos leírásai alapján kezdtek a mai kutatók vizsgálódni. Pagoda-domb

A Pagoda-dombról messze tekintve láthatjuk, ahogy a csúcsok erdeje, a fenglin átadja helyét a csúcsok halmazának, a fengcongnak, ahol a síkság végetér. 

Lia hazautazik, amikor csak anyagilag meg tudja oldani, de már mint turista. A lelke kínai buddhista, a gondolkodása európai. Férjével gyakran kirándultak a Gui folyó  vidékén, ahol az üledékek a mészkövet termékeny talajréteggel vonták be, s így megtelepedett a növényzet is. Lentről a folyóról hatalmas sziklabarlangok látszanak, távolabbról pedig a sziklák haja termékeny, gyönyörű erdőség. Mind a barlangok keletkezése, mind pedig a sztalagmitok és sztalaktitok lerakódása a víz munkájának köszönhető. Európában és Amerikában is találunk mészkúpokat, de ezek a kínai kúpkarsztok talán még ezeknél is csodálatosabb mesebeli tájra vezetik az embert.

Dobosy Ildikó