Turisták vigyázat! Durva bírságok elképesztő dolgokért Olaszországban

Homokvár? Monokini? Kagylógyűjtés? Esetleg fatalpú cipő? Felejtsd el! Olaszországban mindezt büntetik, és még csókolózni sem szabad! Képtelen törvények és rendelkezések, elvileg a rend és tisztaság érdekében.

Egyre több itáliai városba n hoznak szigorú rendeleteket, amelyek a turistákat sújtják. Egy részük érthető és jogos, hiszen a rend és tisztaság megőrzése fontos, ahogy a lakosság is szeretné, ha a látogatók hada nem tenné lehetetlenné mindennapi életüket. Az ellenőrzés nagyon szigorú, a bírság elképesztően magas, pedig az olaszok igencsak szépen keresnek a turistákon egyébként is. Kérdés, vajon hogyan oldják meg mindezt, hiszen a rendőröknek talán a bűnözőket kéne inkább üldözni – vagy egyszerűbb a homokvárat építő családot megvágni egy vagyonnal? A rendelkezéseknek előbb-utóbb elrettentő hatása lesz, és lehet, hogy a mediterrán ország többet bukik a dolgon, mint amennyit nyer. Ami a legfurcsább, hogy a következő szezonra olyan tevékenységek is a listára kerülhetnek, amelyek más országokban teljesen elfogadottak, sőt Olaszországban sem zavartak senkit. Eddig. De lássuk, miről is van szó?

Genovában tilos utcai sörözés, padon iszogatás, séta közben borozás. Ugyancsak tilos a belvárosban éjszakára letáborozni, padon aludni. Nem árt az óvatosság, még a túlzottan szétpakolt hátizsák is feljelentést von maga után! Büntetés: 250 euró.

Rómában alkoholfogyasztás a Spanyol lépcsőn ülve, vagy kezünk belógatása a Trévi Kútba akár 500 euróba is kerülhet. A többi szökőkutat is kerüljük, és a sörözést, borozást inkább étteremben bonyolítsuk le. Elsőre drágábbnak tűnhet, de utólag…

Eboliban nehogy elfogjon minket a romantikus hév: bármilyen intim megnyilvánulás csak a hálószobában megengedett! Utcán, de még autóban is tilos ölelkezni, csókolózni, összebújni. Bírság: 500 euró.

Velencében
szigorúan tilos az utcán enni, de még inkább a maradékot a galamboknak adni! A szárnyas jószágok rengeteg kárt okoznak a műemlékekben, ezért tavaly óta tilos őket etetni. Nagyon szigorúan veszik a szabályt, nem csak a rendőr, hanem a helyi lakos is szólni fog érte. Ő legfeljebb nem büntet, de a rendőr legombol érte 25-500 eurót.

Eraclea
3 kilométer hosszú tengerpartján eszünkbe ne jusson homokvárat építeni! A lakosok balesetveszélyesnek titulálták a kiásott gödröket, ezért megtiltották a parton a homokozást. 250 euró a bírság. Ugyanitt 100 euró a monokini büntetése.

A monokini egyébként majd’ minden tengerparton tilos, mielőtt vetkőznénk, kérdezzünk! Egyszerűbb és olcsóbb, mint fizetni. Ja, és ha búvárkodni szeretnénk, szintén jó előre tájékozódjunk. Egy-egy tiltott merülés ára: 1000 euró. Szintén vigyázzunk a parti árusokkal is: a tevékenység tiltott, és nem csak az árust, a vevőt is büntetik. Gyümölcsöt vegyünk a boltban, ott olcsóbb, mint a 200 eurós büntetés. A legtöbb tengerparton grillezni sem szabad, erről is kérdezzük meg a helyieket!

Caprin a főtér a lépcsőjén ücsörgés 50 euróba kerül, a hangos fatalpú cipő vagy klumpa viselése ugyancsak bírságot von maga után. Novara közparkjaiban, ha kettőnél többen ácsingóznak este 11 után, a bírság 100 euró is lehet. Veronában, Nápolyban, Bolzanóban a játszótéren, vagy annak közelében a dohányzás: 500 euró. Viareggio városában a görkorcsolya tilos, ára 500 euró, ugyan ennyi, ha a lábunkat feltesszük egy padra. Vadmálna szedés, és vadszeder csipegetés a Gran Paradiso Nemzeti Parkban 1000 euró. Masszírozni vagy masszíroztatni a toszkán tengerparton: 2000 -10 000 euró. Hangos rádiózás a strandokon 13 és 16 óra között, 1000 euró.

Nos, ha ezek után még mindig van kedvünk az Itáliai nyaraláshoz, legyünk figyelmesek, és mindenütt tájékozódjunk az új rendszabályok iránt!