Szujó Zoltán napjaink új népbetegségében szenved

Napjainkban folyamatosan emelkedik az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben, hétköznapi nevén lisztérzékenységben szenvedők száma. Az érintettek között van Szujó Zoltán műsorvezető is, aki hangsúlyozza, hogy a betegségéről szélesebb körben is beszélni kell, hiszen egyre több ember válik érintetté.

"Az én esetemben viszonylag korán, hat éves koromban diagnosztizálták a betegséget, azóta szigorú diétát kell tartanom." De miről is kell lemondania a sportriporternek a mindennapokban? "Nem fogyaszthatok olyan élelmiszereket és ételeket, amelyek gabonafélékben található glutént tartalmaznak, tehát nem ehetek kenyeret, péksüteményt, tésztát és nem ihatok például sört sem."

A műsorvezető szerint az emberek többsége még mindig nem hallott a problémáról, holott az elmúlt ötven évben a glutén iránti érzékenység négyszerte gyakoribbá vált. "Úgy gondolom, erről a betegségről beszélni kell, hiszen sok olyan esetről hallottam már, amikor valaki évekig szenvedett a tünetektől anélkül, hogy tudta volna, gluténérzékeny."
 
Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, hiszen a speciális élelmiszerek drágák és nehezen beszerezhetőek. "Az érintettek, köztük én is, komoly nehézségekbe ütköznek a napi bevásárlás és étkezések során, hiszen a speciális alapanyagok és kész élelmiszerek a legtöbb áruház polcairól hiányoznak, az éttermi étlapokról pedig ne is beszéljünk…" – számol be tapasztalatairól Szujó Zoltán.

"Az emésztőrendszeri bajokkal küszködőknek tehát mindenképpen azt javaslom, járjanak utána a problémának, vizsgáltassák ki magukat, a lisztérzékenység egy egyszerű vérvétellel már kimutatható." – tanácsolja a sportriporter.