Ezeket a szabályokat érdemes betartanod, ha a nyaralásod alatt templomokba látogatsz

Hogyan illik viselkedni? Mi számít sértésnek és mi az elvárás? Nagyon sok hibát véthetünk, ha egy nyaraláson meglátogatunk egy templomot. Legyünk felkészültek, ismerjük az elvárásokat, hogy tisztelettudók maradhassunk. (És persze a járványügyi szabályokat minden esetben a helyi rendelkezések szerint talrtsuk be!)

A nyaralások idején a történelmi műemlékek mellett gyakran látogatunk el vallási emlékekhez és kegyhelyekre. A felkészületlen turista azonban képes lehet akaratlanul is megsérteni egyes vallások követőit. A templomokban különböző előírások vannak érvényben, melyet be kell tartanunk ahhoz, hogy „Rómában úgy viselkedhessünk, mint a rómaiak”.

A legtöbb helyen a rövidnadrág, illetve a pántos póló illetlennek számít, tehát felnőttként ne öltözködjünk így, ha városnéző túrára megyünk. Egyébként sem túl praktikus viselet. Ha mindenképp egy pántos ruha mellett döntöttünk, legyen nálunk egy kendő, amit a vállunkra (fejünkre) tehetünk, ha az illendőség kívánja. 
Silencium!


Ez a felirat minden katolikus, evangélikus és református templom bejáratánál fogad bennünket. Annyit jelent, csendesen. A templom áhítatos csendjét nem illendő megzavarni klaffogós cipővel, hangos beszéddel vihogással.
Mivel az aprópénz értéke nálunk igen kevés, még a perselybe sem illendő aprót dobni, ezzel zavarni a csendet. Illetlenség bekandikálni a gyóntatófülkébe és a kis beugrókban felállított szentképek, szentek szobrai előtt imádkozó embereket sem illendő zavarnunk azzal, hogy túl közel megyünk.Öltözzünk fel illendően!


Egyes templomokban bizonyos öltözékeket előírnak. Ilyen például az iszlám vallás templomaiban a fejkendő és a hosszú ujjú ruha, hosszú szoknya, vagy nadrág viselete nők részére. Ezekbe a templomokba (mecsetek) csak mezítláb szabad bemenni, és illendő dolog követni a mosakodó helyiek szokását, és kipróbálni a tradicionális mosakodást is. Férfiaknak illetlen rövid ujjú ingben bemenni, ám már ezt nem mindenhol tartják be olyan szigorúan.

A zsidó templomokban a nők bármilyen öltözetben bemehetnek a templomba, bár a túl kivágott ruhák sehol sem tartoznak az illendőséghez! Ám a férfiaknak kis papír, vagy textil fejfedőt kell venniük, e nélkül nem mehetnek be a zsinagógába.

A görög templomokban a nők kendőt hordanak, míg például a Meteroákon be sem engedik a nőket. A görög templomban illik kis gyertyát venni, és meggyújtani azt. Az áldozat egyik módja ez.

A buddhista imahelyeken illendő „áldozatot”, füstölőt, virágot, rizst, vagy magvakat vinni áldozatul az istenségnek, és természetesen itt is cipő nélkül kell bemenni a szentélybe. A meditáló szerzetesek nyakló nélkül, esetleg a teljes csoporttal együtt való fotózása is illetlen dolog, sértő is lehet, bár a türelem jegyében nem mindig szólnak. Vannak olyan rendek itt is, ahová nő nem léphet be és egyes szerzeteseket nem érinthet meg nő.

A hindu templomokban a hölgyeknek hosszú szoknyát illik viselniük, és mindenképen legyen elfedve a válluk! Az urak számára is ajánlott a minimum rövidujjú ing
Ezekben a templomokban általába a földön ülnek, ilyenkor mindig takarjuk el a lábunkat. A lábfejünket soha nem mutassuk sem mások, sem az istenszobrok felé.
Ezekben a helyeken gyakran étkezés is történik. Ha az adott hely vegetáriánus, tartsuk tiszteletben!
Az istentiszteletek alatt 


Ilyenkor a túrizmusnak nincs helye az Istentiszteleteken, kivétel, ha a turista részt akar venni azon. Ilyenkor fényképezni, beszélgetni, mászkálni a legnagyobb illetlenség, ami csak létezhet. Több helyen be sem engedik ilyenkor a kíváncsiskodókat.


[kapcsolodo_cikkek] 
Amikor tehát egy idegen kultúra vallásába kívánunk bepillantást nyerni, érdemes előtte a szokásokról alaposan tájékozódni.