Aromaterápia a szépségápolásban

Az aromaterápia két módon is segíthet szépülésünkben. Először is a krémek, arcápolók, és tonikok a bennük található illóolajok és hatóanyagaik révén táplálják és pl. akne esetén gyógyíthatják is a bőrt, másrészt nyugtató és stresszoldó hatása révén szépít minket.

Az aromaterápia két módon is segíthet szépülésünkben. Először is a krémek, arcápolók, és tonikok a bennük található illóolajok és hatóanyagaik révén táplálják és pl. akne esetén gyógyíthatják is a bőrt, másrészt nyugtató és stresszoldó hatása révén szépít minket.

Arckrémek

Az átalunk előállított arckrémeknek rengeteg előnye a boltban kapható társaihoz képest. Például mi kimondottan a saját bőrünkre készíthetjük el azt, mi valódi növényi olajokat használhatunk, míg a gyári készítmények gyakran ásványi eredetű olajat használnak. Az arckrémek alapanyagaként gyakran használt méhviaszt pedig fehérítik, hogy természetes sárga színét megváltoztassák. Ráadásul a legtöbb ilyen termék illatát is szintetikus vegyszerek adják. Ezek kiküszöbölésére és némi költségcsökkentésre alkalmas a mi saját, különbejáratú krémünk összeállítása.
Érdemes kis mennyiségben „gyártanunk” a krémünket, ugyanis az illóolajok hatása kb. 3 hónap alatt megszűnik, ha bázisolajjal keverjük össze őket.

hozzávalók
Hidratálókrémünkhöz keverjünk össze 5 ml.(egy kávéskanálnyi) avocadóolajat és 15 ml (3 kávéskanálnyi) mandulaolajat és 2 evőkanál reszelt méhviaszt, 20 ml desztillált vagy forrásvizet és 8 cseppet az általunk kiválasztott illóolajból. Az olaj és a méhviasz arányán változtathatunk attól függően, hogy milyen sűrű krémet akarunk kapni.

elkészítés
Mérés előtt daraboljuk fel a méhviaszt, tegyük hőálló edénybe a bázisolajjal egyetemben és az edénnyel együtt melegítsük ezt fel egy lábos vízben. Kevergessük, amíg a méhviasz megolvad. Vegyük le a vízről és adjuk hozzá a vizet és az illóolajat. Addig kevergessük, amíg krémszerű állagú nem lesz. Azonnal töltsük jól zárható, fertőtlenített üvegbe. Hűtés nélkül kb egy hónapig áll el.

illóolajok
Száraz bőrre: geránium, jázmin, szantálfa
Normál bőr: geránium, levendula, jázmin
Zsíros bőr: bergamontt FKM, ciprus, geránium
Érzékeny bőr: kamilla, narancsvirág, rózsa
Természetesen egyszerre több, az adott bőrtípusnak megfelelő, illóolajat is használhatunk, de ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget.

Arcradír
2 evőkanál joghurthoz (elpusztítja a kártékony baktériumokat) adjunk 1,5 kávéskanál zabpelyhet(eltávolítja a szennyeződéseket és simává teszi a bőrt), valamint ½ kávéskanál korpát (mélyen a pólusokba szívódva eltávolítja a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket).
A keverékhez adjunk 1-2 csepp illóolajat.

Száraz/normál bőr: kamilla, geránium, szantálfa
Zsíros bőr: cédrus, bergamott FKM, geránium
Öregedő bőr: tömjén, mirha, szantálfa
A száraz bőrűek mézet is tehetnek a készítményhez, mivel az táplálja és puhítja a bőrt.
A készítmény kb 2 alkalomra elég és egy hétig áll el a hűtőben.

Ugyanígy készíthetünk arcpakolást is, csak ott az illóolajhoz bázisnak 2-2 evőkanál zablisztet és joghurtot használjunk.