A kertünk Júliusban

"Illés napkor ha dörög, férges lesz a dió" mondják a paraszti regulák. Az egyik legforróbb hónapban Júliusban, kertünk különös gondoskodást igényel, virágaink, növénykéink vízigénye nagyon megnő. De mi a teendő ha elmegyünk nyaralni, és nincs, aki gondját viselje növényeinknek? Nézzünk kicsit körül a kertünkben, nyáron is van teendőnk!

„Illés napkor ha dörög, férges lesz a dió” mondják a paraszti regulák.
Az egyik legforróbb hónapban Júliusban, kertünk különös gondoskodást igényel, virágaink, növénykéink vízigénye nagyon megnő. De mi a teendő ha elmegyünk nyaralni, és nincs, aki gondját viselje növényeinknek? Nézzünk kicsit körül a kertünkben, nyáron is van teendőnk!

A szomjazó növényeknek
Az első és legfontosabb dolog, hogy a nyári melegben bőségesen kell locsolni, öntözni! A leghatásosabb ha kora este vagy ha tehetjük napjában kétszer reggel és kora este itassuk meg a növényeinket, mert a talaj ekkor tudja megőrizni a vizet.

Júliusban dobják le a gyümölcsfák a beteg vagy fölösleges gyümölcsöket, ezeket azonnal szedjük össze mert a bennük lévő rovar lárvák gyorsan a földbe fúrhatják magukat, hogy átteleljenek, így a következő évben újból gondunk lehet velük.


Bio trágyalé csalánból
Virágok és könnyen sorvadó zöldségek számára, remek trágyalét készíthetünk csalánlevélből. 20 liter vízbe (ha lehet esővízbe) tegyünk 2 kg csalánt, fedjük le és hagyjuk néhány napig állni, kevergessük gyakran. Egy és négy hét között készül el a biológiai trágyalé, amit csak a növények szárára öntsünk.

Ha elmegy nyaralni és senki nem tud helyettesíteni, ne ess kétségbe, a következő módon óvhatod meg növényeit a kiszáradástól: jól nedvesítsd be a talajt, majd fedd le az ágyásokat árnyékoló anyaggal. Ezzel a módszerrel napokig, akár egy hétig is pótolhatod az öntözést.


Ültessünk és vessünk nyáron is!
Itt az ideje, hogy újra vessük a salátát, karalábét és a bokorbabot. A téli retekben is immár a földben a helye.
Ha van üvegházunk, akkor a kaktuszokat most kell elültetnünk ott. Jó tanács, hogy a déli hőségben jól szellőztessünk ki, hogy ne rekedjen bent a meleg.
A szabadban vethetünk tavaszi virágokat: kankalint, százszorszépet, nefelejcset, és kétnyári növényeket: bögrevirág, törökszegfű.
A tavasszal nyíló virágok szárát vágjuk le egészen a talajszint magasságig.


Tavirózsa és békalakás
Ha mesterséges tavacska van a kertünkben az algásodást szorítsuk vissza! Ezt úgy tehetjük, hogy kisebb zacskó tőzeget teszünk a tóba. A nyári nagy melegben a tavak is sok vizet veszítenek, ne felejtsük el újra tölteni.

Tk.