A színek világával a munkahelyeden

A közvetlen környezetünkben elhelyezett színek nagy hatással vannak hangulatunkra, érzékeléseinkre. Otthonunk színeit nagyjából sajátmagunk választjuk , ezzel szemben munkahelyünkön egy kész környezettel várnak minket, amit csak módjával tudunk alakítani. Ha mégis ilyen átformálásra szánjuk magunkat vegyünk figyelembe néhány dolgot, apróbb trükköket. Tudtad például, hogy a citromsárga serkenti az agyműködést és mindeközben nyugtatja az idegrendszert.

A közvetlen környezetünkben elhelyezett színek nagy hatással vannak hangulatunkra, érzékeléseinkre. Otthonunk színeit nagyjából sajátmagunk választjuk , ezzel szemben munkahelyünkön egy kész környezettel várnak minket, amit csak módjával tudunk alakítani.
Ha mégis ilyen átformálásra szánjuk magunkat vegyünk figyelembe néhány dolgot, apróbb trükköket. Tudtad például, hogy a citromsárga serkenti az agyműködést és mindeközben nyugtatja az idegrendszert.

Mit mond a tudomány?
A színdinamika vagyis a színek direkt felhasználása a 60-as évektől vált divatossá a munkapszichológiában. A színdinamika azon az ismert tényen alapszik, hogy a színek hatással vannak az ember fiziológiai és pszichikai állapotára.
Íme néhány példa:
- a narancssárga fokozza az emésztőszervek működését és serkentőleg hat az érzelmekre is
- a zöld nyugtató hatású és a biztonság érzetét kelti
- a fehér a tisztaság és rendezettség színe, de könnyen káprázást okoz
- a fekete lehangoltságot és hűvösséget hordoz

Felizgat a piros
Az érzelmi reakciókra is kiható hatások, legtöbbször élmény hatására kellemes vagy kellemetlen érzéshez kapcsolódnak, illetve a színek szimbólumtartalmával és kulturális hagyományokkal vannak összefüggésben. Az európai emberek színkedveltsége viszonylag állandó: piros, zöld, kék, bíbor, narancssárga és sárga. Jelentős eltérések vannak viszont abban, hogy egyes emberek az élénkebb, egyesek pedig a halvány színeket részesítik előnyben.


Varázslatos színek és színpárok
Vannak olyan színek, amelyeknek varázslatos erejük van, de különböző párosítással elképesztő hangulatot érhetünk el, Ugye szívesebben mész be egy színes vidám szobába dolgozni, mint egy szürke, monoton irodába robotolni?
A sárga önmagában kontúrokat mos el, hűvös-száraz érzetet kelt. A sárga párosítás ultramarinkékkel komolyságot sugall és az összpontosítást segíti.
A világos kéknek tágító hatása van a narancssárga viszont a melegség érzetét kelti, a két szín egymás mellett pedig vidámságot teremt a környezetedben.
A vörös é sa zöldeskék vitalitást sugall, testileg érzett akaraterőt jutat kifejezésre (karrieristák és vezetők szíves figyelmébe ajánlom).

Bátran vedd elő a pemzlit és a festékesvödröt és adj erőt magadnak és kollégáidnak a színek segítségével.
Tk.