Ahány ház, annyi színösszeállítás

És ahány térség, kultúra annyi hangulat. Persze a mi házunk a mi várunk így aztán mi dönthetjük el, hogy milyen otthonra vágyunk és milyen színösszeállítással kívánjuk elérni azt. Jó színtrükkök, országok, éghajlatok tipikus lakberendezési tradíciói, frissen építkezőknek, lakásfelújítóknak, vagy változásra vágyóknak.

És ahány térség, kultúra annyi hangulat. Persze a mi házunk a mi várunk így aztán mi dönthetjük el, hogy milyen otthonra vágyunk és milyen színösszeállítással kívánjuk elérni azt. Jó színtrükkök, országok, éghajlatok tipikus lakberendezési tradíciói, frissen építkezőknek, lakásfelújítóknak, vagy változásra vágyóknak.

Színpreferenciánk nagyban függ a kultúrától és kortól amiben élünk. Őseink idejében más színek voltak divatban. A fény és a környezet, a téralakítás, építészet is befolyásolja a színek kiválasztását. Persze az sem mindegy, hogy milyen festék anyagot használunk és hogy azt milyen felületre festjük. Ma például igencsak kedvelt a régi festés stílust utánzó egyenetlenül kikevert festékek. Bájosan kócos.

Az ember a színeket tudatosan használja önmagának és környezetének szépítésére, ezért a színek árulkodnak használójuk jelleméről, érzelmi világáról, egyéniségéről. Ezt a felismerést egyfelől a lélektan, másfelől a lakberendezés is direkt módon felhasználja. Amikor lakberendezési tudásunkat próbáljuk kibontakoztatni, vegyük figyelembe a lakásban élők bizonyos színekhez való vonzódását vagy ellenszenvét. Ezen érzéseket feltétlenül tiszteletben kell tartani, mert ellenkező esetben sikertelenné teheti az egész munkánkat, de a drágán megvásárolt és beépített anyagok is éppen azok számára vesztik értéküket, akik miatt munkálkodunk. A színek alkalmazásával viszonylag olcsón a leggyorsabb eredményt érhetjük el a lakás átalakításában.


Mediterrán nyár

Személyes kedvencemmel kezdünk a napsütötte, meleg, pezsgő lakásbelsővel. A latinos népek a terrakotta árnyalatokat, a sárgát, a pompeji vöröst kedvelik, gyakran társítva a tenger kékjével, a homok színével és vitorlák fehérjével. A mi éghajlatunkhoz is kiválóan „passzol” ez a színösszeállítás. Csak átfestjük a falakat, veszünk egy-két megfelelő színű díszpárnát, nádbútort, vagy akár csak néhány fonott kosarat, a kiegészítőt és már álmodozhatunk is a földközi tengeri homokpartokról. A szoba így vidám, otthonos benyomást kelt.


A zordság ellensúlyozására: angol módszer

Anglia a gentlemanokról híres, akik nem véletlenül cipelik magukkal ernyőiket: folyton esik, ködös, nedves az időjárás. A szürkeséget a leleményes angolok erős, tiszta színekkel kívánják ellensúlyozni. A merész színeket, pedig gyakran kombinálják egzotikus bútorokkal (még gyarmatbirodalom korabeli hagyomány).

Az erős színek szépen kiemelik a falra aggatott festmények kompozícióját vagy a fal előtt elhelyezett bútorok, tárgyak alakját, és a sötét szín, megfelelő megvilágítással éppúgy határtalanná tágítja a teret, mint a fehér. (A fehér örök sláger- különösen szépen érvényesülnek rajta a plasztikus építészeti elemek.)Egyszerűen, fából

A skandinávok tudnak valamit: egyszerűen, letisztult formákat alkalmazva lakberendezni. A fabútorok és a fehér, szürke, kék színek jellemzik ezt a stílust. Kissé hideg összeállítás lenne, ha nem dobnák fel néhány becsempészett színfolttal (pl. párna, használati tárgyak, takarók) és persze az otthon melegét árasztó kandallóval.

Ajánlat: Színjósda