A Jóga áldás életünkben

Megint rossz a kedvem és fáradt vagyok... Tanulás közben sokszor elálmosodom, inkább aludnék... Nincs kedvem semmihez, olyan céltalan vagyok... Nem értem, miért fáj a hátam, derekam?

Ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket ma már fiatalok körében is gyakran hallani. A rossz közérzetet, testi gyengeséget semmilyen pótszer nem szűnteti meg: az átmeneti "segítség" valójában csapdahelyzet. A csapdák foglyul ejtenek és bilincsben tartanak, de az ember döntési lehetőségeivel igenis szabadnak születik. A kísértések ugyan bennünk vannak, de a kivezető utak is bennünk rejlenek.

Napi energia bázis

Mindennapi életünkben szükség van olyan tartós energia bázisra, amelynek segítségével teljes emberként helyt tudunk állni feladataink, céljaink megvalósítása közben. Teljesebb életünk kialakításához azonban itt, a jelenben semmit sem ér az álmodozás. Rövid ideig tartó önmegváltó tanfolyamok, egy-két hónapig tartó edzések, hétvégi beavatások, csoportos foglalkozások, tisztító-és erősítő kúrák ígéretes reklámjai nem nyújtanak segítséget, legfeljebb átmeneti reménységet. Ebben a világban kevés erőt, segítséget és megértést kapsz másoktól Többnyire magadra vagy utalva, a belső erőforrásaidra, ami mindig kéznél van. Ezt a belső forrást megismerni, abból élni némi áldozattal és kitartással lehet. Az élet már csak ilyen: aki vágyik az oázist elérni, a száraz sivatagon kell átjutnia a vízhez. Akkor is mennie kell, amikor az embernek éppen nincs kedve, vagy bíztatásra vár és éppen nem kapja meg. Mindenkinek megvan a saját maga oázisa és rövidebb-hosszabb sivataga...

Az emberiség legrégibb bevált természetes módszere

A Jóga az emberiség legrégibb bevált természetes módszere, ami ma is segítséget nyújt a testfejlesztésben, a megnyugtató, békességet nyújtó meditációk felismerésében, a regenerálódásban. Gyakoriak azok a napjaink, amikor túl sok a feszültség bennünk, meg kell felelnünk a különböző elvárásoknak, sok mindent kell "lenylenünk", s ezek miatt fáradtan fekszünk le és kelünk fel. A jóga révén testi-lelki feszültségeink oldódnak, frissítő energiával töltődünk fel, izmaink petyhüdtsége és testünk merevsége megszűnik: érezzük a vitalitásunkat, életerőnket.


Örömhormon szaporodás

Akinek a szervezete egészséges, a kedélyállapota kiegyensúlyozott, annak is érdemes valamilyen rendszerességgel végezni a jóga kondicionáló test-és légzőgyakorlatait. A jóga önismereti meditációi segítségével kialakul a lényeglátásunk: világosabban látjuk és értjük magunk körül az embereket és önmagunkat. A figyelemfejlesztésnek speciális és erőfeszítésektől mentes gyakorlatai növelik a koncentrálási képességünket. Aki a jóga tréningjeit a gerincét és testizomzatát rendben tartó gyakorlatokkal, valamint meditációval kezdi, vérében felszaporodik az úgynevezett örömhormon, (endorfin), amely segíti az immunrendszer jobb működését. Ez az alapja a jó kedélynek, tűrőképességnek és jobb idegrendszeri stabilitásnak.

A valódi értékek elérése, megtartása nem igényel sok pénzt és eszközt, csak kitartást, hűséget, a vállalt célig. A rendszeres jógázás - még akkor is, ha eleinte nem érezzük az eredményeket - a törekvőt örömteli életre hangoltsággal ajándékozza meg. Véglegesen megszűnteti a kiszolgáltatottságot, függőséget mindenfajta boldogság - pótszerekkel kapcsolatban.

Barátként tanácsolom neked Kazantszakisz: Zorba, a görög című könyvéből ezt az életbölcsességet:

"Táncolni kell nagyon Uram! A zene aztán csak megjön valahonnan..."