Mi motiválhat bennünket a sportolás elkezdéséhez?

A válasz sokféle és többtényezős is lehet. Kezdhetünk egészségi szempontok szem előtt tartásával, a túlsúlytól való megszabadulás reményében, orvosi tanácsra. Mozgósító erejű lehet a környezetünkben látott hiteles és számunkra fontos személyek példája, a jó társaság ígérete, a közösen átélt élmények hangulata.

A válasz sokféle és többtényezős is lehet. Kezdhetünk egészségi szempontok szem előtt tartásával, a túlsúlytól való megszabadulás reményében, orvosi tanácsra. Mozgósító erejű lehet a környezetünkben látott hiteles és számunkra fontos személyek példája, a jó társaság ígérete, a közösen átélt élmények hangulata. A sportközösségek gyakran a hétköznapokban is baráti közösségekké válnak. Lehet, hogy kíváncsiak vagyunk saját képességeinkre és fejlődésünk lehetőségeire. Az első lépések talán nem könnyűek, de ez később busásan megtérül. Ezt megtapasztalni viszont csak annak lehet, aki kipróbálja. A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik…

Lelki mozgatóerő a sportolás fenntartásában

A lendületes kezdés napirendünk bizonyos változását jelenti. Ezért megfontoltan gondoljuk végig, hogy ez hosszútávon milyen szerkezeti átalakításokat követel, hogy szervesen beépülhessen életünkbe. Általában egy-két hét elteltével csökken a kezdeti lendület, fáradtság is felléphet. Ez természetes jelenség, talán lelki holtpontnak is tekinthető. Átvészelése azonban általában nem túl nehéz, s bíztasson bennünket az a tudat, hogy a kezdeteken túlvagyunk. Ekkor még ugyan nem tudunk többet teljesíteni, de ugyanennyi idő után ez is bekövetkezik. A sportoláshoz választott megfelelő sporteszközök, kiegészítők is emelhetik a sportolási kedvünket. Ha még mindíg igen messzinek tűnik a hőn áhított cél, pillantsunk vissza az eddig megtett útra, emlékeztessük magunkat arra, hogy honnan indultunk. Milyen jó, hogy ennyi már megvan…

Gondolati stratégiák

Olyan technikák, amelyeket azért alkalmazunk,hogy fejlesszük az információ feldolgozásának folyamatát, növeljük, fokozzuk a tanulást és emlékezést vagy optimális lelkiállapotba kerüljünk pl. csökkentsük az idegességet, jobban tudjunk koncentrálni, kezeljük a stresszhelyzeteket. Alább bemutatott módszerek közül tetszőlegesen lehet választani, és nem csak a sportolásban alkalmazhatók.

Gyakran használt módszerek

1. Megérzés, számítás valamire a döntéshozatal fejlesztésére.
2. Asszociáció (társítás, képzettársítás) a kívánt cél elérésére és előrevetítésére.
3. Automatizálás, a gondolkodás nélküli, automatizált cselekvés érdekében.
4. “dobozolás” célja a negatív gondolatok bezárása, elküldése, eltávolítása egy mentális doboz segítségével.
5. Gondolati sűrítés, amikor egy egész stratégiát egységnyi információra csökkentünk, pl. rövid tőmondatokra.
6. Megküzdés, segítségével tudatosan használunk gondolatokat a stressz csökkentése érdekében.
7. Igazodás, mellyel a környezet egy pontjához igazodunk, a sebesség és a pontosság növelése érdekében.
8. Disszociáció (elkülönítés) a negatív tényezők, pl. fáradás figyelmen kívül hagyására.
9. Figyelem elvonás, célja a mentális pihenés elérése, a semleges gondolatok felerősítése.
10. Fókuszálás, ami segíti a legtartalmasabb információkra való koncentrálást.
11. Imagináció (képzeleti képek előhívása) a korábbi, hasonló vagy vágyott szituációk felidézése az optimális állapot elérésére vagy hibajavításra.
12. Minősítés, besorolás.
13. Mentális tervezés a sikeres végrehajtás és feszültségcsökkentés érdekében.
14. Mentális gyakorlás a mozgások pontosabb kivitelezése, javítása céljából.
15. A bejövő információk rendezése, hogy megállapíthassuk az információk fontossági sorrendjét.
16. Tervezés az idő és a tevékenység hatékonysága növelése érdekében.
17. Pozitív önbuzdítás a rossz hangulat csökkentésére, az idegesség kezelésére.


Szerző: Dr. Lénárt Ágota
Egyetemi adjunktus