Sült tengeri süllő

A Tázsen bil számák egy igen egzotikus, meghódításra váró férfi hasába való ételkülönlegesség.

A Tázsen bil számák egy igen egzotikus, meghódításra váró férfi hasába való ételkülönlegesség.

Hozzávalók

másfél kiló tengeri süllő
oliva olaj
2 bögre rizs
½ kg hagyma
római kömény

fehérbors
három bögre forralt víz
citromlé
narancslé
tahina
tej
fenyőmag
sáfrány vagy kurkuma


Tisztítsuk és sózzuk meg a halat, öntsünk rá egy kis olajat, majd roston süssük meg! Ezután öntsünk olajat egy lábosba és egy serpenyőbe is. Vágjunk fel körülbelül fél kiló hagymát, amelynek egyik felét a serpenyőbe, másik felét a lábosba tegyük! A serpenyőben addig süssük a hagymát, amíg az meg nem fonnyad.

Ezután pirítsunk meg egy kis sáfrányt, és áztassuk langyos tejbe! (Sáfrány helyett használhatunk kurkumát is, de akkor másmilyen ízt kapunk.)

Mikor a hagyma a lábosban kezd megbarnulni, a hagyma egy részét szedjük ki, míg a másik részét hagyjuk a lábosban és tegyük hozzá a két bögre megmosott, hosszú szemű rizst, jó sok római köményt, egy kis fehérborsot és sót! Ezután jön a tejbe áztatott sáfrány. Ezt öntsük fel három bögre forralt vízzel. (Víz helyett hallevet is használhatunk.) hagyjuk addig a tűzön, míg a rizs meg nem párolódik!

Közben készítsük el a citromos szezámszószt... (Narancslével, keserű naranccsal és citrommal.) A kész szezámpasztát, azaz a tahinát keverjük össze a narancslével, sóval és fehérborssal! A pépnek olyan állagúnak kell lennie, mint a joghurtnak. Ezután a pépbe tegyük bele a félretett pirított hagymát. Majd a mártást óvatosan melegítsük fel, de ne forraljuk!

A tengeri süllőt közben megsütöttük és fel is szeleteltük. A forró szószt most öntsük a halra, majd pirított fenyőmaggal díszítsük az egészet! Végül a rizst is pirított hagymával és fenyőmaggal körítsük! Most már tálalhatunk!