Palacsintázzunk!

Nem tudom, hogy Önöknek volt-e már szerencséjük részt venni palacsinta-bulin. Nekem igen. Remek alkalom egy fesztelen baráti összejövetelre, palacsintasütés ürügyén. Mert palacsintát sütni ügye mindenki tud. És ha már unjuk a túrósat:

Nem tudom, hogy Önöknek volt-e már szerencséjük részt venni palacsinta-bulin. Nekem igen. Remek alkalom egy fesztelen baráti összejövetelre, palacsintasütés ürügyén. Mert palacsintát sütni ügye mindenki tud. És ha már unjuk a túrósat:

Csúsztatott palacsinta

Hozzávaló:
A tésztához
4 db tojás
10 dkg margarin
2 dl tej
1 dl tejszín
20 dkg liszt

A töltelékhez
15 dkg darált dió vagy mandula, ízlés szerint
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg lekvár

Elkészítés:
A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A sárgákat a liszttel, cukorral, margarinnal, tejjel és tejszínnel csomómentesen elkeverjük. Ezután óvatosan beleforgatjuk (kívülről befelé haladva, hogy ne menjen ki belőle a fáradtságosan belevert levegő.) a felvert tojásfehérjét. A tésztát a szokott módon sütjük ki forró olajon, de csak az egyik oldalon!
A kész lapok közé elkevert cukrozott diót és lekvárt teszünk.
Élesztős palacsinta gyümölcsökkel

Hozzávalók:
A tésztához
25 dkg liszt
3 db tojás
½ l tej
15 dkg cukor
3 evőkanál olaj
1 csomag élesztő
olaj a sütéshez
alma (egy kis fahéjjal megbolondítva), szamóca, eper, mazsola ízlés szerint

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, olajat, a tojásokat és a többi cukrot és csomómentesen elkeverjük. ½ órát állni hagyjuk, és addig előkészítjük a gyümölcsöket. Én általában alma-darabokat vágok a tésztába és egy kávéskanálnyi fahéjat is keverek bele. A palacsintákat ezután forró olajon sütöm ki. Ez a tészta természetesen vastagabb lesz, így jól süssük át mindkét oldalát!

Jó szórakozást és falást!