Ufó: hisztéria vagy valóság?

Az ufó történetek már a történelem elejétől kísérnek minket: űrhajót és asztronautát is láthattunk Latin-Amerikai és Afrikai sziklarajzokon. Többen a Húsvét szigeteki, amúgy csillagászati értelemmel felruházott szobrok égkémlelésének is galaktikus magyarázatot adnak, csakúgy mint néhány Bibliai történetet (pl. Ezékiel próféta története).

Az ufó történetek már a történelem elejétől kísérnek minket: űrhajót és asztronautát is láthattunk Latin-Amerikai és Afrikai sziklarajzokon. Többen a Húsvét szigeteki, amúgy csillagászati értelemmel felruházott szobrok égkémlelésének is galaktikus magyarázatot adnak, csakúgy mint néhány Bibliai történetet (pl. Ezékiel próféta története).

A 47-es ufó-katasztrófa óta megszaporodtak az ufó észlelések Fél évszázad elteltével az ufó hisztéria töretlen, beszélhetünk már első, második sőt harmadik típusú találkozásokról, hallhatunk már kormány-összeesküvés elméletekről melyek szerint az amerikai kormány az idegenek létezésének bizonyítékait próbálják eltussolni. Ezen elmélet szerint az amerikai 56-os körzetben a kormány tudtával (pl. állítólag id. Bush is járt arra) végeznek kísérleteket kutatómunkát a földönkívüliek segítségével. Ezen találgatások kiiktatására kezdte el az amerikai kormány „Kék könyv” programját.

Az ufó-hívők legfőbb bizonyítékai a találkozások: sok ilyen találkozást szkeptikus, normális, tehát szenzációhajhászással nem vádolható ember élte meg. A találkozás gyakran akkora traumát okozott, hogy ezek az emberek tudatuk mélyére űzték az emléket, ami csak később került ismét felszínre. Az ilyen traumát átélt személyekkel külön erre specializálódott pszichológusok is foglalkoznak.

Az elmesélt történetek gyakran azonos eseményekről számolnak be egymástól függetlenül és azonos műtéti hegeket is találtak rajtuk. Ezek általában szabályos korong alakú bemélyedések a bőrön, valamint egy alkalommal egy ismeretlen fémötvözetből készült, ismeretlen, de mesterségesen létrehozott eszközt is találtak az egyik ilyen személy testében. Ezekre a jelenségekre azóta sincs tudományos magyarázat, azzal együtt természetesen, hogy a látogatásokról szóló történetek túlnyomó többsége bizonyítottan kitaláció, csakúgy, mint a búzakörök emberi alkotások.
A másik gyakran észlelt jelenség a repülő csészealjak esete. Ezekre is akad földhöz ragadtabb magyarázat. Az ufó láz 1947-es kitörése (Roswell-i ufókatasztrófával) éppúgy lehet a II. világháború haditechnikai fejlesztéseinek a következménye, mint a kis zöld emberkéknek fajtánk iránt való érdeklődése. A Harmadik Birodalom összeomlásával ugyanis a német mérnökök technikai, hadászati fejlesztései az amerikaiak és főleg az oroszok kezébe kerültek. A német tervek amelyek gyakran már a megvalósítás vagy a sorozatgyártás küszöbén álltak, rendkívüli ötletességről és képzelőerőről árulkodtak, melyekkel a szövetségesek nem versenyezhettek. Hitler mániája a csodafegyver bevetésével kapcsolatban, hajmeresztő ötletekre inspirálta a kutatókat. Ilyen volt például az a szélágyú, amely nagy nyomású széllökésekkel tüzelt a célpontra egy 18 méter hosszú csőből, és 200 méterről széthasított egy deszkát ez a fegyver azonban soha nem került bevetésre. Ugyanezen elv alapján alkották meg Az úgynevezett hangágyút is, amely légörvényekkel tette volna ártalmatlanná az ellenség repülőgépeit. A rakétahajtás és a sugárhajtómű kifejlesztésében is élenjártak a németek. 1939-ben állították hadrendbe a világ első sugárhajtású repülőgépét is, és sok más mellett megszülettek a tervei egy helyből felszálló többirányú sugárhajtóművel felszerelt vadászgépnek, a Focke-Wulf triebflügelnek is. A legkülönösebb azonban az a repülőgép volt, amelynek fejlesztését 1943-ban kezdték el Dortmundban és Peenemündében. A V-7-re keresztelt repülő szerkezet képes volt helyből fel és leszállni, valamint lebegni a 12 db BMW által gyártott sugárhajtóművel. Egy Richard Miethe nevű repülőmérnök a háború után beszámolt az amerikai titkosszolgálatnak a szerkezet működési elvéről, miből kiderült hogy a motorok 5500 le teljesítményt adtak le, a gép maximális sebessége pedig 2500 km/h volt hatótávolsága 40000 km-t közelítette. Korabeli források szerint a gépezet egy harangra emlékeztetett, ezüstszínű volt és a szemtanúk csak feuerball-nak tűzgolyónak hívták. Miethe beszámolt még arról is, hogy a tárgy 40 méter átmérőjű volt korong vagy harang alakú, és lényegében egy hatalmas helikopter. A háború végén a szövetségesek egymással versengve igyekeztek mind többet megszerezni Németországból, kiváltképp vonatkozott ez a tudóstársadalomra. A tortából mind az oroszok, mind pedig az amerikaiak nagy szeletet hasítottak. A repülés területén mindkét oldal folytatta a németek forradalmi újításaiból kínálkozó kutatásokat, többnyire sikerrel, hiszen ufót egyre több ember vél látni néhány esetben még lezuhanni is, és ki tudja, lehet hogy a pilóták nagyon is emberinek tűnnének egy valódi harmadik típusú találkozás esetén.

Ráadásul az a kérdés is felmerül, hogy az ilyen ufó látogatásoknak mi értelme lehet? Ha nem támadó jellegű, minthogy ezek szerint nem, viszont egy jóval fejlettebb technikai tudás áll a hátterében (így félni valójuk nemigen lehet) miért nem nyílt a kapcsolatfelvétel?